Василь Стус: маловідомі факти особистості, які повинен знати кожний українець

Останнім часом ім'я поета Василя Стуса, закатованого у радянських концтаборах, відоме кожному. Навіть ті, хто не цікавиться поезією чи історією, хоч краєм ока чули про скандал з книжкою про поета, яку намагався заборонити Віктор Медведчук. Між тим біографія великого українця сповнена цілою купою маловідомих фактів.

Більшість переконана, що Стус родом з Донеччини. Насправді він народився в селі Рахнівка Вінницької області. Це вже потім родина перебралася в шахтарський край, втікаючи від колективізації.

Батьки Василя Стуса і сестра Марія

На новому місці в Сталіно (нині Донецьк) родині з чотирма дітьми було дуже тяжко. Головним дитячим спогадом Василя була тачка, яку він не випускав із рук – возив глину для будівництва будинку, доправляв картоплю з поля, рвав і завантажував траву для корови.

Під час голодомору 1946-1947 років підліток пас сусідську корову. За це отримував полумисок супу раз на день. Одного разу приніс їжу додому, щоб поділитися з мамою, а жінка його сварила через це.

Хлопчина був розвинений не по літах, тому сам записався до школи, коли йому ще не минуло й 6 років. Мама дізналася про це, коли вчителька поцікавилася в неї, чому дитина ходить босою на заняття.

Василя Стуса двічі запроторювали до в’язниці

У 16 Стус закінчив школу зі срібною медаллю і вступив до педагогічного інституту. Мріяв вчитися на журналіста, та в Києві з ним й розмовляти не стали, бо неповнолітній. Тому обмежився історико-філологічним факультетом у Сталіно. Був наймолодший на курсі, між тим навчався краще за інших. Окрім навчання захоплювався книжками, шахами, футболом і навіть грав на гітарі, причому пісні складав сам.

Отримавши диплом, Стус влаштувався працювати вчителем української мови у Горлівці. Він принципово у російськомовному оточенні завжди розмовляв українською.

У 27 років аспіранта позбавили роботи через участь в акції протесту під час прем’єри стрічки Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Довелося стати кочегаром. Його двічі відправляли в табори. Під час другого ув’язнення поет загинув під важкими нарами. Уже після смерті Стуса реабілітували й дали звання Героя України.

Нові статті

Схожі статті

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.

В діадемі з намиста і білій сукні: 37-річна Настя Приходько пішла під вінець вдруге після 11 років шлюбу

Співачка Анастасія Приходько відзначила особливу дату в родині другим вінчанням. Зірка показала себе із чоловіком Олександром в храмі, посеред ікон і розповіла про нові обітниці перед Богом.

Щаслива Камалія радіє подвійному поповненню в родині: “Найкращий подарунок, який могла подарувати мені доля”

Українська Леді Гага Камалія сьогодні, 6 вересня – розповіла про подвійний привід для радості. В її родині 11 років тому народились дві чарівні принцеси, дві донечки-близнючки, Арабелла та Мірабелла.