Як на Теплого Олексу попрощатися з зимою: незаміжні можуть провести обряд і прискорити прихід сватів

Свято Теплого Олекси наші пращури відзначали 30 березня. Вважалося, що саме з цього дня нестабільна погода початку весни врешті "заспокоюється", і починаються погожі теплі дні.

Цього дня віряни моляться, аби святий Олексій змилостивився і дав гарну погоду, що сприяє отриманню високих врожаїв. Увечері родина обов’язково збиралася за столом, готувалася святкова вечеря, і відбувалося прощання з лютою зимою.

Святий Олекса символізує завершення зими

Як здобути жіноче щастя

Для незаміжніх дівчат 30 березня було днем ворожби на нареченого. Вони брали освячену вербову гілочку й робили все можливе, щоб доторкнутися нею до парубка, який подобався. А потім проводили ритуал на заміжжя.

Можна було також визначити, чи вийде дівчина заміж цьогоріч. Задля цього слід було підійти до старої верби, заплющити очі й виламати гілочку. Якщо вдалося заволодіти рівною і довгою паличкою, це обов’язково станеться.

За гілочкою верби можна дізнатися власну долю

Вважалося, якщо на Теплого Олекси подарувати вишиту власноруч сорочку людині, що бідує, це буде добрим знаком й прискорить прихід сватів.

Народні прикмети на Теплого Олекси

  1. Березові бруньки, зібрані на Теплого Олекси, мали особливо цілющу силу, наділяючи людей неймовірною силою і міцністю.
  2. Молодички завжди в цей день умивалися й мили голову талою водою. Від цього шкіра ставала гладенькою, а волосся пишним.
  3. Шиття, в’язання, вишивання у цей день – не на добро.
  4. Планування поїздки теж небажане – в дорозі спіткають раптові неприємності.
  5. Якщо позичити гроші чи хліб 30 березня, позбудетеся щасливої долі.

Привітання на Теплого Олексу

Олексію, не зівай!

Нас теплом ти звеселяй!

Хай в оселі буде світло,

На душі завжди привітно.

Проводжаємо ми зиму,

Зустрічаємо світлину.

Хай в цей день і повсякчас

Радощі спіткають вас!

Нові статті

Схожі статті

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?

“Зі смартфоном в руках і телефонною книжкою в зошиті”: 55-річна Інна Білоконь вперше показала маму

Інна Білоконь – українська акторка, яка стала відомою завдяки ролі мами Вєрки Сердючки. В самої Інни Вікторівни в реальному житті також є мама. Днями артистка показала, як виглядає ця жінка.