З 22 березня на Землі триває геомагнітна буря через сонячні дірки: коли вона сягне піку і врешті закінчиться

В останні дні вітри розперезалися по всій території України. Цьому є наукове пояснення – на Сонці виникла корональна дірка гігантських розмірів. Потоки сонячного вітру здатні з шаленою швидкістю 800 км/сек. рухатися в бік Землі, провокуючи на поверхні нашої планети різні катаклізми.

Всім відомо, що Сонце у 333 тисячі разів більше за масу Землі. Навіть утворена на його поверхні корональна дірка перевищує нашу планету приблизно у 20 разів, сповіщає Science Alert. Це вже друге новоутворення, виявлене на світилі за останній тиждень. Перше було ще більшим у півтора раза.

Зазвичай такі дірки утворюються на полюсах Сонця, звідки легко відбувають у безмежний космічний простір. Тепер же щось пішло не так, і маємо проблему в безпосередній близькості до екватора. Подібне явище пов’язане з циклічним 11-річним проявом активності, пояснили спеціалісти з університету Рединга. На їх думку, сонячний вітер сягне Землі повною мірою десь увечері 31 березня. Ця катавасія триватиме до ранку суботи 1 квітня.

Надмірна активність сонця негативно впливає на довкілля і людей

Коли іонізовані потоки часточок з сонця втрапили у земну атмосферу, вони почали сяяти, що спровокувало яскраве полярне сяйво на минулому тижні. Вплив корональних дірок може також супроводжуватися відключенням радіо, збоєм у роботі супутників, негараздів в енергосистемах.

У зв’язку з цим 22 березня почалася потужна магнітна буря, якої земляни не знали цілих 6 років. Найбільшого піка вона сягнула, коли Сонце повернулося до Землі тим боком, на якому зіяла дірка. 1 квітня весь цей космічний жах має закінчитися, і повторних спалахів учені поки що не прогнозують.

Сонячні вітри впливають не лише на земну поверхню, але й на самопочуття людей. У цей період багато хто скаржиться на слабкість, болі в голові й інші неприємні симптоми. Щоб полегшити свій стан, бажано уникати у такі дні вживати каву й алкоголь. А от кількість води, що поступає в організм, має зрости. Раціон слід розбавити великою кількістю овочів і фруктів.

Нові статті

Схожі статті

Даша Астаф’єва зробила нову трендову стрижку, яка набирає шалену популярність у жінок: з модним чубчиком

38-річна співачка Даша Астафʼєва прислухалась до модних трендів цього літа та… змінила зачіску. Чи сподобався фанатам новий образ артистки – із чубчиком? "Один Факт" дізнався деталі.

Прожила разом з ним вже 29 років, але діточок не народили: як виглядає таємний чоловік Руслани Лижичко

Руслана Лижичко майже 30 років у шлюбі з Олександр Ксенофонтовим, але подружжя так і немає дітей - як виглядає чоловік співачки та чому не наважились на батьківство?

Обручились і після вона зникла: Тіна Кароль розповіла про інцидент, який стався з її весільною сукнею

Тіна Кароль розповіла курйозну історію, як її весільна сукня зникла одразу ж після церемонії - як все було насправді? Подробиці особистого життя.

“Я ледь не сплакнув”: чоловік Валентини Хамайко розповів, чому вирішив одружитись після 18 років стосунків

Валентина Хамайко вийшла заміж після 18 років стосунків, хоча перед цим вони з чоловіком вінчались: чому чоловік вирішив розписатись та що думає з цього приводу?