Людей на моноколесах прирівняли до водіїв: мають дотримуватися правил і сплачувати штрафи за порушення

Самокати та моноколеса віднині отримали статус транспортних засобів. Відповідний закон підписаний і вступив у дію.

Згідно з новими правилами, всю наявність електричних транспортних засобів поділили на дві різні категорії, в залежності від ваги, потужності й швидкості, яку вони здатні розвивати:

  1. Ті, що мають двигун не більше 1000 Вт і здатні їздити зі швидкістю до 25 км/год. Їх віднесли до легких персональних електричних транспортних засобів.
  2. Ті, що здатні розвивати швидкість до 50 км/год. і мають вагу до 600 кг. Це низькошвидкісна легка категорія.

Решта, що здатні пересуватися зі швидкістю 50 км/год. і вище, віднині вважаються мотоциклами.

Що це означає для власників

Тепер самокат чи моноколесо є транспортним засобом, а той, хто ним кермує, відповідно називається водієм, а не пішоходом. Подібне трактування знімає купу суперечок і непорозумінь, що виникали серед учасників дорожнього руху раніше.

Хто і яку відповідальність нестиме у разі дорожньої пригоди, дізнаємося, коли відповідні зміни буде внесено до Правил дорожнього руху.

В європейській практиці найнижча категорія пристроїв ототожнюється з велосипедами, а вища – з мопедами. Можливо, і в нас визначать подібний розподіл. Принаймні на тротуарах пішоходи можуть ходити, не озираючись, оскільки транспорту, швидшому за 25 км/год., доведеться пересуватися по дорозі.

Тож штрафів за порушення ПДР водіям електросамокатів тепер не уникнути. Вони нестимуть як адміністративну відповідальність за свої дії, так і кримінальну. Якщо зазирнути в Судовий реєстр, то можна побачити вже понад півтора десятка справ, пов’язаних з легким транспортом. І ця кількість постійно зростатиме.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?