Писанки, намальовані за ескізами пращурів, презентували в Кропивницькому: навіщо поклали в солдатські шоломи

Незвичайна виставка "Писанки Кропивниччини" відкрилася у Кропивницькому. В етнолабораторії "Баба Єлька" представили унікальні експонати розмальованих яєць, які склали в шоломи спецпризначенців 3-го полку.

Усього планують розмалювати 64 писанки. До Великодня встигли представити 12 штук. Всі експонати зроблені руками Ірини Михалевич, яка мешкає в Олександрії, де має школу писанкарства “Ряст”.

12 писанок з автентичними візерунками поклали до солдатських шоломів

Для роботи майстриня скористалася старовинними мотивами, зібраними на теренах Кіровоградщини. Вони опубліковані в каталозі Сергія Кульжинського. Також пані Ірина переглянула колекцію Володимира Ястребова, відомого краєзнавця.

Найперше до душі припали зразки з Маловисківщини, звідки родом Михалевич. Усі елементи знайомі з дитинства – ружі, клиння, хвостики ластівки тощо. Ірина займається писанкарством уже 12 років поспіль, то приступила до справи як досвідчений спеціаліст.

Писанки можна побачити в етнолабораторії Баби Єльки

Готові писанки розклали в шоломи наших захисників, що символізують майбутнє відродження країни. Одна з касок належить Михайлу Чабану, який поліг на полі бою за незалежність України.

Подібний хід має означати необхідність відстоювання української ідентичності. Адже писанкарство є найкращим доказом автентичності нашого народу. Воно було поширене виключно в Україні. У шоломи насипали зерно, що є символом життя, а писанки покликані символізувати Всесвіт. Каски справжні, що побували в найгарячіших точках. На жаль, один із їхніх власників уже ніколи не зустріне Великдень.

Кожен елемент візерунка несе власний сенс

У презентації виставки взяли участь колеги з краєзнавчого музею. Світлана Проскурова зазначила, що місцеві зразки писанкарства вони збирають з нульових років. Навіть видали книгу Павла Рибалка з колекцією. Знаки, що наносилися пращурами на святкові яйця, мали певне значення і несли відповідні сенси. Розмальовані писанки було заведено дарувати іншим людям як обереги.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.