Писанки, що вціліли під час бомбардування, виставили у Верховній Раді: далі експонати поїдуть на Прикарпаття

Внутрішній дворик Верховної Ради причепурився до Великодня. Тут відкрилася виставка унікальних писанок, які вдалося врятувати від агресора. З 800 екземплярів уцілили лише 120.

Унікальна колекція “Писанки. Відродження” перебувала у “Добропарку”, розбомбленому окупантами. Макарівський район Київщини піддався руйнуванню озброєними росіянами. Всього в дендропарку налічувалося вісім сотень експонатів.

Фестиваль писанок було започатковано у столиці ще 2016 року. Організатори мали на меті популяризувати українську культуру й історію. До перформансу приєдналося 374 художники з усіх куточків країни. Вони розмалювали полотна у формі яєць заввишки з метр. Колекція з кожним роком поповнювалася.

Біля Верховної Ради можна побачити колекцію уцілілих писанок

Спочатку ці унікальні роботи можна було побачити на Софійській площі. З 2019-го їх перевезли до унікального дендропарку. Так було до 2022 року, допоки рашисти не вдарили по “Добропарку” з усіх можливих видів озброєння. З 800 експонатів уціліли лише 120.

Цьогоріч частину артефактів виставили у Верховній Раді. А згодом писанки відправляться на Прикарпаття й опиняться в Музеї етнографії Національного заповідника “Давній Галич”. Тут експозицію планують відкрити 18 квітня, розташувавши велетенські яйця посеред смерек.

На Прикарпатті побачити писанки, що пережили окупацію, можна в Давньому Галичі

Масштаби руйнації сусідньою державою культурної спадщини українців вражають. Щоб розповісти правду про це всьому світу, був створений Фонд BuduyUA. Він має демонструвати, наскільки українці сміливі, і як відчайдушно відстоюють свою волю.

У рамках акції в США й Канаді проведуть благодійні аукціони. Учасникам запропонують придбати одну з сотні писанок, що вціліли під ворожими бомбами. Вторговані від продажу унікальних робіт гроші планується витратити на відновлення Гостомельського ліцею №2.

Нові статті

Схожі статті

“Він мене уникає”: чи спілкується 67-річна Оксана Білозір зі своїм екс-чоловіком Романом після розлучення

Минулого року Оксана Білозір розповіла, що розлучається з чоловіком Романом Недзельським, та чи спілкується екс-подружжя зараз? Подробиці особистого життя.

“Ну що, 20 років”: Оля Полякова в 45 знов стала нареченою – святкує фарфорове весілля разом з Буряковським

Співачка Оля Полякова сьогодні святкує фарфорове весілля із чоловіком Вадимом Буряковським. Подружжя прожили пліч-о-пліч 20 років. Королева ночі пригадала, з чого починалось їх подружнє життя.

“Мені все одно”: 41-річна Джамала розсекретила, як приводить себе до форми після народження третьої дитини

Відома співачка Джамала, яка 24 травня 2024 року народила третього сина – розсекретила, як приводить себе у форму після пологів. "Один факт" розповість, чи є в артистки якийсь секрет стрункості?

Більше не холостячка: 42-річна Віра Брежнєва закрутила новий роман після розлучення з Меладзе – хто він

Віра Брежнєва показалась з величезним букетом у своїх соціальних мережах та натякнула на новий роман. Як виглядає цей загадковий чоловік - не Костянтин Меладзе.