900-літню печатку віднайшли поблизу Володимира: артефакт використовувався для позначення проходження митниці

На Волині археологи докопалися до печатки, якій щонайменше 900 років. Вона належала великому князю Київському і слугувала митною пломбою за часів Київської Русі.

Розкопки урочища “Апостольщина” увінчалися знахідкою дивовижного артефакту. У волинському місті Володимирі знайшли пломбу “дорогичинського типу”, що використовувалася на митниці приблизно в XI-XII сторіччях.

На передньому боці печатки – ікона

Спеціалісти роздивилися на одному боці знайденої речі зображення Іоанна Хрестителя у вигляді ікони. Зі звороту намальований хрест, який розквітає. Якому з правителів тих часів належала печатка, поки ще не з’ясували.

Ззаду зображений хрест

Знахідка доволі маленьких розмірів 13х10 мм. Такі печатки зазвичай виробляли трішки збільшеного розміру. Вони призначалися для підвішування і завжди прикрашалися елементами іконографії.

Володимиру повернули історичну назву

Місто Володимир, який за радянщини називали Волинським, щоб відзначити його місце знаходження і відокремити від іншого однойменного міста. Нині така потреба відпала, тому населеному пункту повернули старовинну назву.

Уперше згадки про нього з’явилися у 988 році. Саме тоді Володимир Святославович Великий вирушив із завойовницькою місією на Захід. Завдяки його старанням були підкорені волиняни й бужани, що на той момент відносилися до язичників. А їхньому місту Ладомир завойовник дав своє ім’я.

Тож Володимир має давнє історичне коріння, як Київ, Чернігів, Переяслав та деякі інші населені пункти Київської Русі.

Уперше приставка “Волинський” з’явилася майже за тисячу років у 1911-му. За царату треба було розмежувати Володимир-на-Клязьмі й українське місто-тезку. СРСР перейняв царську назву. Лише наприкінці 2021 року історична справедливість була відновлена, і місто знову стало Володимиром.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?