З настанням весни кліщі виходять на полювання: як вбиратися, щоб не підхопити небезпеку в зеленій зоні

Весна приносить не лише сонячну ласку. З приходом теплих днів відбувається активізація кліщів. Вони чатують на відпочивальників у парках буквально на кожному кроці. Чи можна убезпечитися від цих доволі небезпечних комах?

Укуси кліщів загрожують тим, хто відвідує зелені зони. Тож збираючись на прогулянку, слід убезпечити себе від зустрічі з цими шкідниками, що переносять смертельно небезпечні хвороби.

У парковій зоні на відпочивальників чатують кліщі

Не всі кліщі, що знаходяться у парку, є носіями збудників хвороби Лайма. Але якщо потрапите на укус саме такої комахи, доведеться довго лікуватися, й не факт, що одужаєте повністю. Не менш небезпечним є й кліщовий енцефаліт. З кожним роком кількість укусів і захворювань зростає. Зі скаргами на укус кліща за рік звертається до 20 тисяч людей.

Небезпека чатує на відпочивальників у траві або на кущах. Кровопивця чіпляється за одяг людини й пересувається по ньому, вишукуючи щілину, де можна дістатися голого тіла. Потім присмоктується.

Якщо будете вбиратися у закритий одяг, який щільно прилягає до тіла, і високе взуття, шанси, що шкідник укусить різко знижуються. Краще підстрахуватися перед прогулянкою і збризнутися репелентом. Його запах відлякує комах. Під час прогулянки уважно роздивляйтеся себе, чи не причепився кровопивця до одягу.

Кліщ можна витягнути спеціальним пінцетом

А по поверненні додому ще раз уважно передивіться одяг – чи не принесли часом додому небезпеку. Власне тіло теж огляньте, можливо, комаха ще не встигла забуритися під шкіру. Чим швидше позбудетеся кліща, тим менше шансів підхопити страшну інфекцію. Викрутивши його з ранки протягом першої доби, є шанс уникнути зараження на бореліоз. А якщо сидітиме на тілі 2-3 доби, гарантовано захворієте.

У ветеринарних аптеках продаються спеціальні пристрої для вилучення кліщів. Бажано завжди мати під рукою якийсь із них, щоб якомога швидше позбутися “квартиранта”. Робіть це дуже акуратно, щоб не обірвати голівку, в якій і знаходиться отрута. Після цього ранку обробіть антисептиком.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.