Ціни на нерухомість почали оговтуватися після різкого падіння у 2022-му: скільки нині коштує квартира в Києві

Схоже, шок, викликаний бойовими діями, минув, і ринок нерухомості поступово повертається до звичних стандартів. Лише з січня 2023 року вартість вторинної нерухомості в столиці додала близько 7%. Тенденція до зростання цін продовжує утримуватися.

Нині у столиці виставлено на продаж вдвічі менше нерухомості, аніж це було минулого року. Придбати однокімнатну квартиру в Київській області можна, маючи трішки більше ніж 41 тисячі доларів.

Якщо розглядати вартість 1 квадратного метра житла, то для однокімнатних квартир у квітні 2023 року ціна складає 1285 дол./кв.м, для 2-кімнатних 1347 дол./кв.м, для 3-кімнатних 1302 дол./кв.м. Це значно вище, аніж було в першому місяці року.

Щоб придбати житло в столиці, знадобиться не менше 41 тис.дол.

Третина людей, що бажають придбати житло в столиці, претендують на бюджетні варіанти в межах 30-50 тис. доларів. Значно зменшився попит на 2- і 3-кімнатні квартири. І це зрозуміло – купівельна спроможність населення падає. До того ж зниження курсу долара негативно впливає на цінність валютних накопичень.

Прогнози спеціалістів

Багато людей нині потребують отримання житлових квадратних метрів, тож рієлтори прогнозують подальше зростання вартості вторинної нерухомості. Ринок нерухомості не може не реагувати на події, що відбуваються в Україні. Ціноутворення напряму залежить від пересування лінії фронту і потенційних загроз містам.

Перспективи первинного ринку в Україні залежать від багатьох чинників

Якщо у 2022 році споглядався різкий спад цін на нерухомість, то у 2023-му вартість квартир у новобудовах, швидше за все, зростатиме. У залежності від собівартості матеріалів, рівня логістики, швидкості розмінування, усунення пошкоджень залізничних колій розцінки на нерухомість можуть різко підскочити вгору.

Можливо, подібного стрибка й не буде, але зростання цін у цьому секторі українцям уникнути не вдасться. На ринок новобудов суттєво вплине також рівень зовнішніх інвестицій. На вторинному ринку над купівлею-продажем переважатиме оренда житла.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.