Чернігівці поділилися враженнями від сяйва в небі: астрономи пояснили, чому воно зсунулося від полюсу

Недільного вечора мешканці Чернігова, що визирнули у вікно, були надзвичайно спантеличені. Кольорові спалахи на небосхилі дуже сильно нагадували північне сяйво. Але ж такого раніше ніколи не траплялося!

Яскраві небесні переливи дуже нагадували полярне сяйво. Окрім чернігівців, бачили це безплатне фаєршоу і кияни, й черкасці, й львів’яни, і хмельничани. Північ Волині, Рівненщини й Івано-Франківщині теж споглядали подібну дивовижу.

У наших широтах подібного не повинно бути, але свідчення очевидців, які виклали в мережу чимало роликів із яскравими барвами на небі, підтверджують унікальне явище. Оскільки нині на Сонці спостерігаються потужні викиди, швидше за все, сяйво пов’язане саме з магнітними бурями, які бушують нині по всій планеті.

Тепер, щоб побачити полярне сяйво, необов’язково їхати в Заполяр’я

Швидше за все, унаслідок геомагнітного шторму полярне сяйво раптово виникло зовсім не на півночі, а в інших широтах. Окрім України полярним сяйвом насолоджувалися також словаки, великобританці, а також австралійці.

Чернігівський астроном Юрій Навроцький запевнив, що те, що бачили тисячі людей, є якраз справжнісіньким північним сяйвом. Зазвичай явище виникає якомога ближче до полюса.

Дивовижне видовище побачили мешканці Чернігівщини

Якщо зазирнути в природу сяйва, воно являє собою іонізоване повітря, спричинене сонячним вітром. Безліч часточок – електронів і протонів – прямують від Сонця до Землі, опиняючись у верхніх шарах атмосфери. Відбувається іонізування через удари об верхні шари атмосфери.

Тож спалах 23 квітня стався на Сонці, а сяйво відбувається в земній атмосфері. Часточки вступають у реакцію з магнітним полем, воно відштовхує їх ближче до полюсів. А світяться саме молекули азоту й кисню. Накопичуючись у великій концентрації ближче до полюса, саме так вони й починають світитися.

Зазвичай ці часточки не долітають до Землі, а цього разу, напевно, їх кількість була настільки значною, що полярне сяйво змістилося аж до України.

Нові статті

Схожі статті

З макіяжем і манікюром: дружина Віктора Павліка показала свою 87-річну тітку, яка ще старша за Аду Роговцеву

Катерина Репяхова разом з сином Михасиком перебуває в Ізраїлі на відпочинку та нещодавно навідала своїх родичів: елегантні жіночки, серед яких тітка та свекруха сестри - як виглядають?

Даша Астаф’єва зробила нову трендову стрижку, яка набирає шалену популярність у жінок: з модним чубчиком

38-річна співачка Даша Астафʼєва прислухалась до модних трендів цього літа та… змінила зачіску. Чи сподобався фанатам новий образ артистки – із чубчиком? "Один Факт" дізнався деталі.

Прожила разом з ним вже 29 років, але діточок не народили: як виглядає таємний чоловік Руслани Лижичко

Руслана Лижичко майже 30 років у шлюбі з Олександр Ксенофонтовим, але подружжя так і немає дітей - як виглядає чоловік співачки та чому не наважились на батьківство?

Обручились і після вона зникла: Тіна Кароль розповіла про інцидент, який стався з її весільною сукнею

Тіна Кароль розповіла курйозну історію, як її весільна сукня зникла одразу ж після церемонії - як все було насправді? Подробиці особистого життя.