Волонтери зголосилися врятувати Долину нарцисів від зневоднення: що робили на Закарпатті добровільні помічники

У той час як центральна Україна потерпає від повені, на Закарпатті Долина нарцисів потребує заходів, оскільки пересихає. На щастя, знайшлися волонтери, які зголосилися допомогти.

На Закарпаття з’їхалися півтори сотні волонтерів заради порятунку унікальної природної пам’ятки Долини нарцисів. Усі стали учасниками Дунайсько-Карпатської програми “Врятувати Долину нарцисів”, яку фінансує European Outdoor Conservation Association.

Добровільним помічникам довелося попрацювати на площі 20 га. Коли кущі зрізали, луки очистили, провівши до них три загати з меліоративних каналів. А ще зробили кілька десятків в’язок, які слугуватимуть загатами в майбутньому.

Волонтери взялися рятувати Долину нарцисів від пересихання

Подібні роботи мають на меті затримання якомога більше води ранньої весни, щоб коли почнеться посуха, нарциси цибульки не підсихали. Таким чином сподіваються втримати водний баланс на потрібній межі на особливо цінних ділянках Долини.

Найціннішим у Долині вважається нарцис вузьколистий, а поруч із ним зростають ще зо два десятки інших видів. Усі вони вписані до Червоної книги України й останнім часом відчувають нестачу зволоженості.

Вирішили облаштувати загати, що затримуватимуть воду

Останніми роками відбуваються кліматичні зміни на глобальному рівні. Тому науковці працюють над пошуком варіантів, як можна підняти ґрунтові води, щоб нарциси отримували життєдайну вологу на достатньому рівні.

Досягти необхідного рівня гідрологічного режиму дуже не просто. Тож вирішили облаштувати загати – найбільш доступний і дешевий спосіб затримати вологу в Долині нарцисів. При цьому він доволі ефективний. Так що волонтери потрудилися на славу, відчуваючи, наскільки важлива їхня робота.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?