Кропивницький прикрасили величезними муралами: подарунки місту зробили місцеві благодійники і переселенці

Попри війну і постійну ракетну загрозу, українці не втрачають потягу до прекрасного і продовжують прикрашати свої міста велетенськими муралами. Не став виключенням й Кропивницький.

Корифей Марко

На честь 140-річчя створення першого українського театру в обласному центрі з’явився стінопис з Марком Кропивницьким, створений художником Олександром Брітцевим. Допомагали робити цю важливу справу чимало людей. Хтось переказав кошти, хтось підігнав техніку, інші виконували необхідні кроки безпосередньо на місці.

Художник зобразив головного корифея на човні й з театром

Таких людей, що люблять своє місто, зібралося зо півтора десятка. Саме завдяки їм на стіні 5-повірхівки, розташованої напроти мерії, з’явився 25-метровий абстрактний малюнок Марка Кропивницького – людини, яка навіть попри заборони царизмом української мови примудрялася давати вистави виключно рідною солов’їною. Роботи тривали 50 днів.

Україна – це свобода

Ще один стінопис зразка 2022 року розміщений на будинку податкової на Набережній у Кропивницькому. Його подарував місту переселенець Олександр Брітцев. Сам чоловік родився в Донецьку. Покинути рідне місто змушений був у 2014 році. Переїхав до Харкова. Так російська навала знайшла його й там.

Україна тримає факел Свободи

На знак подяки за прихисток на Кіровоградщині художник вирішив зробити 27-метровий малюнок, зобразивши Україну у вигляді статуї Свободи. Працював два тижні поспіль, витративши 80 л фарби. Ще митцю знадобилося зо дві сотні балончиків. Кінцевий результат донеччанина задовольнив. Тепер виношує ідею нового стінопису.

Променад Дворцовою

Цей мурал з’явився на стіні Музею мистецтв ще до початку активної фази війни. Музейники оголосили конкурс на ескіз майбутнього стінопису. Заявки подали зо шість десятків митців. Перемогу здобула робота Андрія Ліпатова.

Історичний екскурс на північній стіні Музею мистецтв

Кошти виділили благодійники. Півтора місяця тривали роботи над фасадом на площі в 60 кв. м. Зображення наносили четверо киян, що спеціалізуються на муралах.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.