Ви точно міряли свій тиск неправильно: розповідаємо, яка головна помилка

Гіпертоніки та й інші люди частенько вдаються до процедури вимірювання тиску в домашніх умовах. Здавалося б, простенька процедура, якщо є спеціальний апарат. Та з'ясувалося, що багато хто не знає, як правильно це робити, тому й припускається певних помилок.

Зазвичай людина, відчувши тяжкість у потилиці, береться до вимірювання тиску. От тільки не знає, що робити це треба не на одній руці, а обов’язково на двох. А отримавши два результати, обрати той, що з вищими показниками.

Вимірюйте тиск на обох руках

Лікарі застерігають: вимірювання тиску, надіваючи манжету на одну руку, може призвести до неправильної постановки діагнозу. Адже у 12% пацієнтів показники можуть бути на правиці нормальними, а на лівиці – підвищеними чи навпаки.

Треба порівнювати показники тиску на обох руках

Зазвичай показники на руках різняться в межах 6,6 мм рт. ст. Тож можна не втрапити до категорії гіпертоніків через “неправильну” руку вимірювання.

Слідкуйте за обома показниками

Багато хто переконаний, що відстежувати треба виключно перший показник ртутного стовпчика. Насправді це не так. Верхнє систолічне число є показником сили, з якою серце качає кров, а нижнє діастолічне фіксує тиск у момент перепочинку серця.

Обидва показники важливі. Якщо хоч один із них перевищує норму, це може призвести до катастрофічних наслідків, адже артерії перенавантажуються в обох випадках. Отже, слід звертатися до лікаря й отримувати відповідний курс лікування.

Правильно затискайте манжету

Манжета не повинна тиснути чи бути надто вільною

Якщо манжету на руці сильно перетиснути чи навпаки надіти дуже вільно, результати вимірювання можуть виявитися некоректними. Послаблення манжети призводить до надміру високих показників. А якщо вона затягнута надміру, систолічний тиск виявиться заниженим, а діастолічний навпаки вищим за реальний показник.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.