Обличчя жінки кам’яної доби реконструювали по черепу 5700-літньої давнини: знахідку розкопали в Малайзії

Археологи в Малайзії докопалися до стародавнього поховання жінки, яка орієнтовно померла 5700 років тому. Сучасні технології дозволили реконструювати її обличчя. Тож можемо побачити, як виглядала вікова дама.

У 2017 році було вирішено збудувати галерею у малайзійських Гуар-Кепах. Там-то і докопалися до дуже стародавнього поховання. Спеціалісти визнали, що перед ними череп, стегнова кістка і залишки грудної клітини “пенгангської жінки”.

Вчені ретельно вивчили знайдений череп

Оскільки тіло під час поховання обклали вартісними на той час керамічними виробами, кам’яними знаряддями й різними видами черепашок, історики дійшли висновку, що небіжчиця за життя мала високий соціальний статус. Завдяки черепашкам кістки законсервувалися і дуже добре збереглися.

Якщо вірити дослідженням, жінка померла приблизно 5700 років тому. Води відтоді витекло немало, тож встановити причину, чому бідолаха покинула цей буремний світ у 40-річному віці практично неможливо.

Було чітко визначено відстань між очима, носом, губами тощо

Вчені зайнялися дослідженням знайдених фрагментів і невдовзі сконструювали її обличчя. Те, що це останки пенгангської леді, а не чоловіку, стверджують спеціалісти з криміналістики. Вони уважно дослідили череп й скелет та дійшли однозначного висновку, що перед ними дама.

Те, що жінка не дожила до пенсійного віку, стало зрозуміло, коли вивчили стан зубів незнайомки й часу закриття черепних швів.

3D-модель

Дізнавшись про подібну знахідку, Цицеро Мораєс, що спеціалізується на графіці, запропонував створити черепом модель обличчя й подивитися, як виглядала красуня за життя. На допомогу бразилець залучив не лише 3D-моделювання, але й анімацію.

Ось так виглядала жінка, яка померла орієнтовно 5700 років тому

Для порівняння вчені зробили комп’ютерну томографію сучасним малайзійцям, щоб уточнити проєкції носа, положення очей, розміри губ. Результат приголомшив публіку. З’ясувалося, що жінка, швидше за все, належить одночасно до австраломеланесоїдів і монголоїдів.

Нові статті

Схожі статті

“У неї проблеми з чоловіками”: відьма Марія Тиха висловилась про особисте життя 36-річної Лесі Нікітюк

Леся Нікітюк завидна холостячка, яка лише оприлюднювала інформацію, що якийсь час перебувала у вільних стосунках, але про єдиного обранця ніколи нічого не казала. Що відомо про особисте життя зірки?

Карʼєра на паузі: куди зникла зірка 2000-х Гайтана, яка здобула шалену популярність – давно не в Україні

Гайтана була однією з найзатребуваніших артисток кілька років тому, але свою популярність швидко втратила - де зараз перебуває співачка та чим займається?

Мінімум 7 мільйонів за особняк: 54-річна Ірина Білик похизувалась власним просторим заміським маєтком

Поп-діва Ірина Білик хоч і не знайшла своє справжнє кохання, але живе в задоволення у своєму розкішному будинку під Києвом - як же він виглядає?

Смачна намазка на бутерброди: ідеальний рецепт для ситого сніданку, що пасує до кожного ранку

Вранці зазвичай часу на приготування корисної їжі не вистачає. Але водночас хочеться додати до чаю шматочок хліба із паштетом. Наступний рецепт – чудова можливість урізноманітнити свій раціон.