Одна дитина і троє батьків стало реальністю: малятка вже народжуються здоровенькими з ДНК від трьох осіб

Лікарі з Великобританії досягнули наукового прориву, зробивши можливим народження дитини, яка має ДНК відразу трьох осіб. Інноваційний метод ЕКЗ дозволив зробити подібне реальністю.

Вчені Центру фертильності, що перебуває в Ньюкаслі, приголомшили весь науковий світ. Завдяки їхнім старанням вдалося провести екстракорпоральне запліднення, взявши від жінок-донорів виключно хороші клітини ембріонів, відсікши всі спадкові захворювання, які зазвичай дитина наслідує від біологічної матері.

Англійцям вдалося об’єднати сперматозоїд біологічного тата, яйцеклітину біологічної мами і мітохондрії донорської яйцеклітини. Таким чином на світ появилося немовля, ДНК якого на 99,8% наслідує батька й матір і має зовсім трішечки генетичного донорського матеріалу.

Етапи процедури

 

Не можна сказати, що все відбувається легко і просто. Лікарям доводиться чимало попітніти над поставленим завданням. Батьковою спермою запліднюють яйцеклітину біологічної матері, що має мутації, а також жінки-донора, що є здоровою. Далі ядро з донорської яйцеклітини вилучається.

Йому на заміну приходить матеріал, який перебував у заплідненій яйцеклітини матері. Ембріон, збагачений хромосомами обох батьків плюс маючи здорові донорські мітохондрії, врешті імплантують до матки.

Можливі ризики

Малятко отримує зовсім трішки ДНК від жінки-донора

Звісно, ніхто не застрахований від можливих ускладнень під час проведення потрійної процедури. Декілька дефектних мітохондрій все ж можуть просочитися в яйцеклітину і почати активно розмножуватися. Тоді в дитини виникнуть проблеми зі здоров’ям.

Це вже не перша проведена процедура ЕКЗ, але кількість вдалих випадків не розголошується. Мінохорони здоров’я Англії запевняє, що не більше п’яти. Ліцензію на проведення потрійного запліднення видано виключно клініці Ньюкасла. Подейкують, що в Україні теж практикують подібну методику для безплідних жінок.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.