З 1941 року в Україні відзначається День Героїв: чи є свято офіційним і кого шанують 23 травня

23 травня почали відзначати як День Героїв України ще з 1941 року. Воно стояло нарівні з Днем соборності 22 січня й Днем боротьби 31 серпня.

У травні було підступно вбито відразу трьох українських лідерів – ідеолога Миколу Міхновського та бійців за визвольний рух Євгена Коновальця та Симона Петлюру. Тож на Зборі ОУН у квітні 1941-го було прийнято відповідно постанову.

Історія свята

Відтоді це свято стало неофіційним днем, в який вшановують всіх, хто в різні часи залучався до боротьби за незалежність. До речі, ця боротьба триває і в наш час. У цей день серця українців сповнюються гордістю й водночас сумом, адже чимало кращих синів України віддали за неї власне життя.

Цього дня згадують імена українських героїв усіх часів

Звісно, в радянські часи сміливість відзначити День Героїв могли взяти на себе лише одиниці. Але після 1992 року 23 травня згадувалося в народі все частіше. Вітання цього дня отримують всі, хто бореться за незалежність країни. А ще віддається шана загиблим, починаючи з лицарів Київської Русі, козаків Гетьманщини, повстанців, гайдамаків, опришків, січових стрільців, воїнів армій УНР та УПА. На жаль, цей перелік у ХХI сторіччі доповнився прізвищами полеглих героїв Небесної сотні, АТО та російсько-української війни.

Як треба відзначати

Протягом тижня після 23 травня в Україні проводяться масові заходи. Переважно їх залучають на п’ятницю та вихідні. Кожен населений пункт приймає рішення, яким чином це буде зроблено.

Нові часи народили нових героїв

Представники місцевої влади все частіше беруть участь у пам’ятному дійстві. Обов’язковим атрибутом зазвичай є масове покладання квітів до пам’ятників героїв України всіх часів. У столиці люди приходять до Стіни пам’яті Свято-Михайлівського собору, а в храмі відбувається панахида. Не виключено, що в найближчому майбутньому День Героїв набуде офіційного статусу.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.