Чи на часі відзначати День захисту дітей в Україні: історія виникнення свята, і чому така дата

1 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. На жаль, в нинішніх умовах захист прав, життя і здоров'я українських дітей перебувають під постійною загрозою.

1 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. На жаль, в нинішніх умовах захист прав, життя і здоров’я українських дітей перебувають під постійною загрозою.

Відзначається свято під егідою ООН. Уперше його організували на Паризькому конгресі жінок у 1949 році. Наступного року до французів приєдналася 51 країна. Метою такого дня було бажання привернути увагу до потреб дітей-сиріт, яких внаслідок Другої світової війни залишилося чимало.

Права українських дітей нещадно порушують

У 1954 році до ініціативи приєдналася ООН, за 5 років було прийнято Декларацію прав дитини, а у 1989 році – Конвенцію про права дитини. Сталося це 20 листопада, тож більшість європейців, африканців й азійців відзначають День дитини саме восени.

Колишні радянські країни й деякі інші визначили для себе 1 червня. Є держави, які проводять шанування дітей в інші дати.

Як відзначають в Україні

Офіційним свято зробив Леонід Кучма у 1998 році. А Конвенцію про права дитини Україна ратифікувала ще раніше – у 1991-му.

Олександрійський Цукеркобус порадував малечу

1 червня у довоєнні часи влаштовувалися масові розважальні заходи за участі малечі. Цьогоріч переважна більшість регіонів відмовилася витрачати гроші на акції та флешмоби, спрямувавши їх на пошук дітей, що зникли безвісти під час бойових дій, та повернення насильно вивезених малюків до росії.

У деяких містах усе ж вирішили порадувати малечу. Зокрема, в Олександрії запустили з цієї нагоди Цукеркобус. З 31 травня по 2 червня казкові герої завітають на подвір’я шкіл у різних населених пунктах Олександрійського району з розважальною програмою.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?