Язичницькі й православні традиції переплелися на Трійцю: як правильно відзначати Зелені свята

Плутанина з датами відзначання церковних свят з наступного року має зникнути, оскільки українські християни приєднаються до григоріанського календаря, як і переважна більшість православних.

Плутанина з датами відзначання церковних свят з наступного року має зникнути, оскільки українські християни приєднаються до григоріанського календаря, як і переважна більшість православних.

На Трійцю будинок прикрашають зеленню

Цьогоріч віряни західного обряду вже зустріли Трійцю 28 травня, тоді як східняки зроблять це лише 4 липня. Та незалежно від календарної дати, суті велике православне свято не змінює, означаючи триєдність Отця, Сина й Святого Духу в одній Божій особі.

Трійцю ще іноді називають П’ятдесятницею, оскільки свято завжди припадає на 50-ий день після відзначання Великодня

Ісус попереджав про сходження на апостолів Святого Духа. І це відбулося насправді. Світлиця, в якій сталося дійство, відтоді стала вважатися храмом, а присутні набули різних надможливостей – зцілювати, бачити майбутнє, говорити іншими мовами.

Як відзначати Трійцю

В народі Трійцю зазвичай іменують Зеленими святами. Ще з язичницьких часів люди в цей день приносили в дім зелень, трави, квіти. Вважалося, що любисток, чебрець, м’ята, сон-трава принесуть здоров’я та удачу. Лепеху, чебрець, канупер та полин клали на підлогу. Частину гілок несли до церкви, щоб освятити. Священники цього дня вбираються в зелені ризи.

Дівчата на Трійцю пускали вінки на воду

Дівчата плели вінки з квітів і кидали їх на воду. Якщо пливли рівно, значить, на Покрову можна очікувати сватів. На Трійцю люди готували кутю як символ родючості. А на воду спускали дерев’яний хрест. Він після цього набував цілющості.

Тільки треба бути дуже обережними біля води, адже надмірну активність проявляють русалки. Вони виходитимуть із води й нападатимуть на людей протягом усього наступного тижня.

Небіжчики теж на Трійцю виходять на світ, відвідуючи оселі родичів. Тож для них слід залишати на столі частування.

Нові статті

Схожі статті

Гороскоп на 6 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: субота буде складною через неприємні події

Гороскоп на 6 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: астрологи рекомендують не думати про неприємне та налаштувати свій мозок на те, що щастя зовсім поряд.

“Онук старший за сина”: як Катерина Репяхова зробила Віктора Павліка рекордсменом в українському шоу-бізнесі

Катя Репяхова кардинально змінила життя співака Віктора Павліка. Вони познайомились у 2015-му, а в травні 2020 року пара одружилася. В червні 2021 року в подружжя народився спільний син Михасик.

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?