Чим відзначилася київська гора Щекавиця, окрім мемів: фортеця, чумне кладовище, могила Віщого Олега

Майже на кожну ворожу атаку українці відповідають купою мемів. От і у вересні 2022-го, коли заговорили про ймовірну можливість ядерного вибуху з боку росіян, кияни в мережі стали активно обговорювати, де ховатимуться.

Майже на кожну ворожу атаку українці відповідають купою мемів. От і у вересні 2022-го, коли заговорили про ймовірну можливість ядерного вибуху з боку росіян, кияни в мережі стали активно обговорювати, де ховатимуться.

Дійшли висновку, що збір відбудеться на Щекавиці, де люди планують влаштувати масову оргію. Ця подія породила купу гумористичних картинок, які поширювалися Інтернетом. Що ж це за видатна гора?

На Щекавиці є поховання Віщого Олега

Виявляється, вона розташована у столиці над Подолом. З чотирьох існуючих підвищень це те, що перебуває на північному заході. Свою назву Щекавиця отримала від одного з засновників Києва – Щека. Назва гори не змінювалася ще з часів Мономаха.

Коли у 1151 році на Київ посунув Юрій Долгорукий, ця гора виконувала роль фортифікаційної споруди. У часи татаро-монгольського нашестя Щекавиця була околицею столиці. Звісно, її зруйнували й підпалили. Тож згодом унизу розбили виноградники, а пласку вершину засіяли пшеницею.

Юрій Долгорукий намагався взяти фортецю Щекавицю

У XVII сторіччі в різні роки українцям довелося боронитися тут від московитів, поляків, татар. Щекавицька фортеця вистояла в цій борні. У 1770 році трапилася епідемія чуми. З 20 тисяч киян тоді померло 6 тисяч. Поховання облаштували на Щекавиці. Викопали братські могили, які засипали вапном.

Саме в цьому місці на Віщого Олега напала гадюка, і його могила знаходиться на Щекавиці. Ще на початку ХХ сторіччя кияни могли вказати її місцеперебування. З 2020 року тут почали облаштовувати ландшафтний заказник «Гора Щекавиця».

Нові статті

Схожі статті

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?