“Скіфське золото” може найближчим часом повернутися до України: так вирішив апеляційний суд Нідерландів

В апеляційному суді Амстердама оголосили вирок щодо "скіфського золота", яке майже 8 років тому вивезли з України на оглядини до Нідерландів. Поважний суд вирішив, що археологічна колекція, яка раніше зберігалася в кримських музеях, належить Україні. Тож Музей Алларда Пірсона має повернути унікальні цінності українцям, а не росіянам.

В апеляційному суді Амстердама оголосили вирок щодо “скіфського золота”, яке майже 8 років тому вивезли з України на оглядини до Нідерландів. Поважний суд вирішив, що археологічна колекція, яка раніше зберігалася в кримських музеях, належить Україні. Тож Музей Алларда Пірсона має повернути унікальні цінності українцям, а не росіянам.

Колекцію вивезли з Криму ще до анексії півострова. І хоча вони є кримськими за походженням, але належать до культурної спадщини України, постановив суд. Тож скарби скіфів відправлять у київський Державний історичний музей, де вони мають зберігатися, допоки ситуація в Криму не стабілізується.

Нині скіфське золото перебуває в Музеї Алларда Пірсона

Вперше окружний суд Амстердама вирішив передати “скіфське золото” українській стороні ще у грудні 2016 року. Звісно, росіяни не погодилися з таким рішенням, й почалася справжня судова баталія.

Напевно, країна-агресор й зараз подасть касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів. Тож остаточного рішення доведеться чекати ще не менше 2 років. Щоправда, згідно з голландським законодавчим правом, рішення апеляційного суду є чинним відразу після прийняття. Тож скіфські скарби можуть відбути до Києва вже у найближчі кілька місяців.

До колекції входять не лише золоті артефакти, але й керамічні, дерев’яні тощо

Колекцію, яка потрапила до Амстердама влітку 2013-го, сформували з експонатів п’яти музеїв – київського і тих, що розташовані в Криму. Вартість історичних артефактів складає приблизно мільйон євро.

Далеко не всі предмети є золотими. Присутні й бронзові, й керамічні експонати, навіть дерев’яні. До того ж далеко не всі вони належали скіфам. У 2014 році частину київської колекції скарбів повернули Україні, а за кримську почалися суди.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.