Різнобарвна історія Замкової гори в Києві: місце спалення відьом та черниць

Ніхто не стане заперечувати, що Київ певним чином пов'язаний із містикою. От і Замкова гора, яку називають "проклятим пагорбом", несе чимало незрозумілостей. Саме тут, як стверджують історики, відбувалися страти відьом.

Ніхто не стане заперечувати, що Київ певним чином пов’язаний із містикою. От і Замкова гора, яку називають “проклятим пагорбом”, несе чимало незрозумілостей. Саме тут, як стверджують історики, відбувалися страти відьом.

З цієї гори на Подолі та ще двох інших й починав зароджуватися Київ. Її ще називають Хоривицею на честь одного з трьох братів-засновників міста. Замковою гора біля Андріївського узвозу була не завжди. Колись давно її називали Києвицею, тобто відьмою. Замок, що належав литовському князю Володимиру Ольгердовичу, у XIV столітті, мав не дуже хорошу славу.

Залишки старовинного склепу на Замковій горі

Біля нього проводилися публічні страти зловмисників. А ще на цьому місці палили відьом. Кажуть, що не менше тисячі жінок згоріли в полум’ї. У XV столітті будівлю спалили підопічні кримського хана Менглі Герея. У XVI сторіччі фортецю відновили, та в XVII ст. вона знову стала жертвою. На цей раз згоріла від рук запорізьких козаків.

Вид на Замкову гору

Внизу під Замковою горою можна побачити споруди Фролівського жіночого монастиря. Його було зведено 1682 року. За три десятиліття дерев’яна споруда була знищена вогнем, а чотири десятки черниць, які намагалися врятувати ікони з полум’я, згоріли живцем. Залишки монастирського кладовища можна побачити й нині. А от сама фортеця, на жаль, не збереглася.

Вид з Замкової гори

З інших старовинних артефактів тут присутній язичницький жертовник. Щоб побачити залишки плит й розритих могил, слід піднятися на саму верхівку Замкової гори, скориставшись сходами з Андріївського узвозу. Звідси відкриваються гарні столичні краєвиди.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.