Звідки взялося “правило правої руки” на українських дорогах: логічніше було б пропускати авто зліва

У Правилах дорожнього руху ви ніде не прочитаєте норму про необхідність пропустити перешкоду справа. Але інструктори автошкіл наполягають дотримуватися цієї норми в обов'язковому порядку. Якщо на перехресті відсутні дорожні знаки й розмітка, то водій має надати безперешкодне право проїзду автівці, яку бачить справа від себе. Звідки вигулькнула ця норма?

У Правилах дорожнього руху ви ніде не прочитаєте норму про необхідність пропустити перешкоду справа. Але інструктори автошкіл наполягають дотримуватися цієї норми в обов’язковому порядку. Якщо на перехресті відсутні дорожні знаки й розмітка, то водій має надати безперешкодне право проїзду автівці, яку бачить справа від себе. Звідки вигулькнула ця норма?

Поступається дорогою той, хто бачить перепону справа

Автомобілістів дуже дратує подібне правило, особливо при лівому повороті. Чому треба пропускати ті авто, що справа, адже логічніше було б дати дорогу якраз лівим?! Якщо перехрестя Т-подібне, це взагалі несе небезпеку. Рух по великих трасах і перебудову з одного ряду в інший теж логічніше було б започаткувати за правилом перепони зліва. Адже такі транспортні засоби рухаються з найбільшою швидкістю.

Але маємо те, що маємо – перевагу правої сторони. Все це пов’язано з появою перших автівок у Британській імперії. Кермо в машинах розташовували справа, щоб водій швиденько виплигував на тротуар і відчиняв дверцята панам-пасажирам. Тож і правила дорожнього руху формувалися з урахуванням цієї норми.

Правило перепони справа започаткували через англійців

В одних європейських країнах рух був правостороннім, в інших – лівостороннім. Кількість транспортних засобів постійно зростала, тому в 1909 році прийняли Міжнародну конвенцію, яка встановила єдину систему для цього континенту.

Серед 15 статей, зокрема, містилися й норми правил проїзду перехресть. Тоді ж було запроваджено “правило правої руки” й започатковано 4 попереджувальних дорожніх знаки. Довелося підкоритися всім країнам – з правостороннім й лівостороннім рухом.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.