Чи хвилюватися власникам паперових паспортів: потрібна заміна на ID-картку або можна користуватися книжечкою

Багато українців, що свого часу отримали паперовий паспорт книжечкою, загадуються над питанням: чи потрібно змінювати його на сучасну ID-картку. В принципі, це можна зробити, але виключно, якщо є таке бажання. Обов'язкової норми у міграційному законодавстві про заміну документа поки що не існує.

Багато українців, що свого часу отримали паперовий паспорт книжечкою, загадуються над питанням: чи потрібно змінювати його на сучасну ID-картку. В принципі, це можна зробити, але виключно, якщо є таке бажання. Обов’язкової норми у міграційному законодавстві про заміну документа поки що не існує.

В Україні паралельно ходять паспорти у вигляді ID-карти й паперові, які ввели в обіг 1994 року. Ніхто не визначав кінцеву дату застосування паспорта-книжечки. Якщо є бажання, слід звернутися в міграційну службу і замінити документ старого зразка. Якщо книжечка влаштовує, ніхто не має права вимагати змінити її на більш сучасну форму.

Замінювати паперову книжечку на пластикову карту можна за бажанням

Є категорія людей, яким доведеться отримати ID-картку в обов’язковому порядку. Це робиться у таких випадках:

  1. Паперовий паспорт загубився чи його викрали.
  2. Паспорт було пошкоджено – вирвано фото чи якусь зі сторінок, не читаються написи тощо.
  3. Власник паспорта-книжечки змінив анкетні дані, наприклад, прізвище.
  4. У книжечку не було вклеєно фото за досягнення громадянина України 25- чи 45-річного віку протягом місяця після ювілейного дня народження.
У деяких випадках заміна паперового паспорта на ID-картку є обов’язковою

У решті випадків ніхто не вимагатиме з вас заміни книжечки на ID-карту. А якщо є палке бажання позбутися паспорта старого зразка, то можете це зробити. Щоб отримати пластиковий документ, звертайтеся до будь-якого підрозділу ДМС, центру надання адміністративних послуг або ж у паспортний сервіс із відповідною заявою.

Нові статті

Схожі статті

В березні 2025-го: уряд України проведе масштабну індексацію пенсій. Хто отримуватиме на 17% більше?

Український кабінет міністрів запланував провести масштабну індексацію пенсій. Хто зможе отримувати на 17% більше вже з березня 2025 року? "Один Факт" розбирався в деталях.

Офіційно в шлюбі: 40-річна Слава Камінська показалась в обіймах свого чоловіка – втретє вийшла заміж

Слава Камінська вже двічі була в шлюбі, але це не кінець, адже співачка вийшла заміж втретє за чоловіка-іноземця, обличчя якого ретельно приховує - що відомо про нього?

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.