Сенцов і Забужко стали орденоносцями: з рук французького посла отримали ордени Почесного легіону

Режисер Олег Сенцов та письменниця Оксана Забужко з рук посла Франції в Україні отримали високу французьку нагороду – орден Почесного легіону. Нагородження відбулося у п'ятницю в стінах Софіївського собору. Ще одній людині – Арману Сольдену – орден вручили посмертно, оскільки французький журналіст загинув під Бахмутом.

Режисер Олег Сенцов та письменниця Оксана Забужко з рук посла Франції в Україні отримали високу французьку нагороду – орден Почесного легіону. Нагородження відбулося у п’ятницю в стінах Софіївського собору. Ще одній людині – Арману Сольдену – орден вручили посмертно, оскільки французький журналіст загинув під Бахмутом.

Етьєн де Понсен під час урочистостей з нагоди Національного свята відзначив, що робить це від імені свого президента Еммануеля Макрона. Француз пояснив вибір орденоносців боротьбою за захист і поширення української культури пані Оксаною і відважною борнею на фронті бранцем кремля.

Сенцов провів у російських катівнях довгих 5 років. Чималих зусиль було докладено, щоб він у 2019 році вийшов на волю й повернувся до України. Та російська навала застала його й тут. Тож замість занять режисурою і створенням кіношедеврів, кримчанин змушений був узяти зброю до рук. Днями пан Олег отримав контузію, і його евакуювали в шпиталь. Але він знайшов у собі сили відвідати церемонію й отримати почесну нагороду особисто.

Серед відомих українців, які були ушановані подібного ордену, присутні імена художника Івана Айвазовського, танцівника Сержа Лифара, ексміністра закордонних справ Анатолія Зленка. Торік орденоносицею стала й поетеса Ліна Костенко, а президенту Володимиру Зеленському орден Почесного легіону Макрон вручив особисто в Єлісейському палаці цьогоріч у лютому.

Нові статті

Схожі статті

“Зцілювати серця”: Ольга Фреймут розповіла, яку роматичну професію обрала собі її 7-річна донька Євдокія

Українська ведуча Ольга Фреймут розсекретила, ким мріє стати її молодша донька Євдокія, народжена в шлюбі із продюсером Володимиром Локотко. В дівчинки – романтична, але зовсім не прибуткова мрія.

Канікули закінчилися: 47-річна Камалія показала мить прощання з доньками – “Таке зараз наше життя”

Камалія після святкування дня народження доньок змушена була попрощатись із ними. Дівчата приїжджали до України ненадовго, а зараз – знов рушили до Лондону разом із батьком, Захуром Мохаммадом.

“Повернулась”: 54-річна Ірина Білик місяць не була в соцмережах і показала, що з нею сталось за цей час

54-річна співачка Ірина Білик влаштувала собі 30 днів відпочинку від соціальних мереж. Вона не зʼявлялася в Instagram протягом місяця і за цей час в житті артистки дещо змінилося.

“Скучила!” 43-річна Лілія Ребрик знову повертається на сцену після декретної відпустки – коли та де

Зірка Лілія Ребрик скучила за сценою, тому нарешті оголосила радісну новину про повернення в театр - більше в декретній відпустці не буде. Подробиці.