Така різна пенсія: хто з українських пенсіонерів отримує найменші виплати? “Майже третина!”

"Неповні 3 тисячі гривень". "Розкішне життя" українських пенсіонерів: сумна статистика 2023 року. Чому деякі пенсії зрівнялись з прожитковим мінімумом, а інші — злетіли до небес?

Українська пенсія — дивний предмет. Наче вона ї є, але… Зараз українські пенсіонери отримують пенсійні виплати різного рівня. Розмір соціальної допомоги залежить від декількох факторів, серед яких – вік, стаж роботи, професія та стан здоров’я.

 

"Розкішне життя" українських пенсіонерів: сумна статистика 2023 року.
Розкішне життя українських пенсіонерів: сумна статистика 2023 року.

Цікаво, що у 2023 році розмір пенсій в Україні може суттєво відрізнятися. Згідно зі статистикою, що надає Пенсійний Фонд, приблизно третина пенсіонерів нашої країни, а це 29.8% — отримують пенсію менш ніж 3 тисячі гривень. Від 3 до 4 тисяч гривень пенсійних виплат отримують приблизно 21.25% людей похилого віку. Пенсію в розмірі 4-5 тисяч гривень призначено всього 14.9% українців похилого віку. А ось більше 10 тисяч гривень пенсії отримують в Україні лише 10.7% громадян.

Сьогодні в Україні нараховують приблизно 10.5 мільйонів пенсіонерів. Ця кількість включає в себе 2.7 мільйоні громадян пенсійного віку, що ще працевлаштовані та офіційно працюють. Середній розмір пенсії станом на 2023 рік становить 5350.33 гривні.
В Україні зараз виплачують декілька видів пенсійних виплат. Серед них найбільша частина – за віком (73,53%). Ще є пенсії з інвалідності, за втратою годувальника, вислугою років та пожиттєве утримання суддів.

"Залежить від віку, стажу та професії": чому деякі пенсіонери України мають невелику пенсію?
Залежить від віку, стажу та професії: чому деякі пенсіонери України мають невелику пенсію?

У 2024 році заплановано індексацію, що торкнеться пенсійних виплат. Відповідно до неї прожитковий мінімум зросте до 2920 гривень. Розмір мінімальної пенсії у відповідності до цієї суми зросте до 2361 гривень.

Нагадаємо, що пенсія в Україні призначається після досягнення відповідного віку, а це — 60, 63 або 65 років. Процедура призначення пенсії буде залежати ще й від того, чи є в людини страховий стаж. Тобто, якщо громадянин виходить на пенсію у 60 років, то його трудовий стаж повинен складати 30 років. Якщо вік виходу на пенсію складає 63 роки, то відповідно до нього стаж рівний 20 років. При виході на пенсію у 65 років трудовий стаж складає 15 років.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.