Хелловін в 2023: дата, традиції і як святкувати. Найцікавіші факти про походження свята

День Всіх Святих – Хелловін у світі святкуватимуть 31 жовтня. Господарі прикрашають будинки, купують цукерки для частування малюків, а ті готують маски та костюми

Традиційно Хелловін святкують в Америці та Західній Європі. Наслідуючи звичаї, люди одягаються в маски та костюми нечистої сили або містичних персонажів. Ходять по хатах, випрошуючи солодощі та жартома погрожують господареві, якщо нічого не отримають.

Традиції і як святкувати Хелловін
Традиції і як святкувати Хелловін 31 жовтня

Як же виникло це свято?

Є гарна легенда про пияку Джека, якому вдалося хитрістю обдурити самого Чорта. Джек попросив його дістати яблук з дерева, а потім, мовляв, можна вже й душу його забрати. Чорт погодився і видерся на яблуню. Хитрий чолов’яга швидко накреслив на стовбурі хрест і нечистий опинився в пастці. Пообіцявши Джеку, що він ніколи не забере його в пекло, опинився на волі.

Розсердившись на розумну людину, кинув у нього розпеченим вугіллям з пекла. Замерзлий Джек підібрав його і помістив у ріпу. Прогулявши все життя, до раю хитрюга теж не потрапив. Так і блукає досі його неприкаяна душа між світами. А головний атрибут Хеллоуїна – гарбуз зі свічкою всередині називається світильник Джека.

Але це лише легенда, насправді це традиція давніх кельтів. Вони відзначали зміну сезону та ніч, коли можна було зустрітися з духами померлих предків. Кельти, щоб не стати здобиччю тіні мертвих, у своїх будинках гасили вогні. Підношення духам виставлялися на вулиці. А самі жителі виходили надвір і збиралися біля вогнищ. Одягалися в звірині шкури і голови, щоб відлякати привиди своїм жахливим виглядом.

Хелловін у наші дні

Це свято й до тепер дуже популярне. Під час Хеллоуїна прикрашають будинок різними атрибутами, головну роль відіграє ліхтар із гарбуза у вигляді голови. Також традиційно діти перевдягаються у страшні чи яскраві костюми та ходять по сусідах самі чи з батьками, випрошуючи солодощі. Задають жартівливі запитання: «Солодкість чи гидота?» або «Гаманець чи життя?». На які господар відповідає: «Дякую, беру і те, й інше!». І щедро обдаровує дітлахів цукерками та пряниками.

 

Нові статті

Схожі статті

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?