Історія кулькової ручки: коли з’явилася та хто винайшов. Пʼять і ще один факт про винахід канцелярії

Кулькова ручка є практично у всіх. Ми використовуємо її не задумуючись, який вона пройшла шлях, щоб потрапити до наших рук. У нас є ПК і ноутбуки для набору тексту, але що буде, якщо ручка зникне

Хто і коли винайшов кулькову ручку

Першу кулькову ручку спроектував робітник банку Джон Лауд в 1888 році в США. Йому в роботі було потрібно маркувати ящики та коробки, от він і винайшов маркер, який писав товстою лінію по грубих поверхнях. Але це була ненадійна конструкція – чорнило весь час витікало, а кульки, що підтримували чорнило, висипалися.

Джон Лауд - творець першої кулькової ручки
Джон Лауд – творець першої кулькової ручки

Далі руку до винаходу приклав дуже відомий Джордж Паркер, засновник однойменної корпорації. Винахідник вдосконалив та запатентував у 1904 році пір’яну кулькову ручку.

Понад півстоліття різні винахідники намагалися перевершити ручку Лауда, але їм це не вдавалося. Лауд суворо зберігав формулу свого чорнила, бо воно було поза конкуренцією. В нього були недоліки: взимку замерзало, а влітку розріджувалося і витікало, але на той час кращого не було.

Аж у 1938 році брати Біро родом з Угорщини, винайшли першу ручку для листа, яка насправді добре писала, чорнило надійно утримувалося в середині не протікаючи. Їх винахід – пружний поршень, що завдяки капілярному ефекту, подавав чорнило на кульку. Ласло Біро був журналістом, а його рідний брат Георг – талановитим хіміком. Він і винайшов більш в’язкі чорнила – густу пасту на основі гліцерину з додаванням пігментів потрібних кольорів. Брати запатентували у Британії цей винахід та налагодили перше виробництво кулькових ручок.

Чорнильні ручки долго ставили клякси та бруднили руки
Чорнильні ручки долго ставили ляпки та бруднили руки

А в цей час у 1943 році в США теж саме зробив і їхній конкурент Мілтон Рейнолдс. Між Ласло Біро та Мілтоном Рейнолдсом розгорнулася запекла війна патентів. В американській версії чорнило подавалися на кульку самопливом, під дією сили тяжіння – це дозволило обійтися без пружного поршня.

Пізніше француз Марсель Бік купив ліцензію Біро та вдосконалив конструкцію. Саме Бік придумав відокремити корпус від стрижня та створив мініатюрну кульку діаметром 1 мм методом надточної обробки з твердого металу. Це набагато покращило якість ручок: кулька міцно трималася, чорнило на папір наносилося рівно тонкою лінією та не просочувалося крізь нього. Його ручки з’явилися у продажу вже у 1950 року, а через три роки вона стала доступною для широкого загалу, бо коштувала всього 23 центи. Такими ручками ми користуємося і донині!

Цікаві факти:

  1. Платинова Montegrappa вартістю мільйон євро – це найдорожча ручка у світі.

2. У початкових класах деяких радянських шкіл писали чорнильними ручками до 80-х.

3. Щомиті у світі продається близько 125 кулькових ручок.

4. Американець Пол Фішер спеціально для потреб астронавтів винайшов ручку, що пише в невагомості.

5. Якісною кульковою ручкою ви зможете написати понад 50 тисяч слів

6. У ручках Cristal Pen одного стрижня вистачає для того, щоб накреслити лінію завдовжки понад два кілометри!

Масове виробництво кулькових ручок у світі обчислюється мільярдами штук на рік. І які б нові надрозумні гаджети не з’являлися, навряд чи людство скоро відмовиться від кулькових ручок!

Нові статті

Схожі статті

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?