Яка користь від вживання шоколаду та кому його не можна. Експерти дали всі відповіді про улюблений десерт

Людство відкрило смак шоколаду дуже давно, ще індіанці майя заварювали какао-боби, додаючи до них гіркий перець. Це не схоже на знайомі нам ласощі

Потім у 17 столітті європейці почали готувати напій какао з какао-бобів, додаючи до нього трохи цукру. Цей напій був дорогим і тому могли дозволити його тільки люди з великим достатком.

І лише 200 років тому винайшли спосіб виробництва твердого шоколаду у тому вигляді, який ми знаємо. Шоколад буває: гіркий, темний, молочний та білий. Якісний шоколад не повинен прилипати до зубів і танути в руках, а при розламуванні на частини має лунати хрускіт.

Гіркий шоколад готують з олії какао, тертого какао та цукрової пудри. Смак його подобається не багатьом, але він найкорисніший, тому що в його складі какао до 85 % та зовсім небагато цукру. Діти люблять молочний шоколад: він солодший і калорійніший за гіркий, в ньому більше цукру і додані вершки або молоко. У складі білого шоколаду немає какао, тому користі мало.

Ставлення до нього теж постійно змінюється: то кажуть, що шоколад має безліч цілющих властивостей, то лякають любителів цього десерту неприємними наслідками. Існує багато теорій щодо шкоди та користі шоколаду.

Шоколад – це перепустка у новий світ чарівного смаку
Шоколад – це перепустка у новий світ чарівного смаку

Кому шоколад можна

Шоколад можна всім, крім дітей віком до 3-х років, щоб не викликати у них алергічної реакції. Можна навіть тим, хто вирішив сісти на строгу дієту, але не більше 30 г на день. Дорослим можна їсти 50 г щодня до обіду, це приблизно пів плитки шоколаду. Щоб відчути смак шоколаду, їсти його треба натще серце, намагаючись не запивати навіть водою. Дайте йому розчинитися у вас на язиці. Смачно!

І навіщо від нього відмовлятися, якщо цей продукт підіймає настрій, в організмі виробляється серотонін – гормон щастя, знижується рівень стресу – починає вироблятись ендорфін. Надає нам бадьорості через високий вміст кофеїну. Знижує артеріальний тиск!

Не можна шоколад

Якщо перевищувати денну норму споживання шоколаду, то велика доза цукру різко збільшує рівень глюкози в крові, що може призвести до серйозного порушення вуглеводного обміну та до надмірного збудження нервової системи. При дуже великих кількостях споживання солодощів можуть початися проблеми з вагою. Шоколад у людей із проблемами шлунка може спричинити печію.

Цікаві факти:

  1.  Швейцарці – найбільші любителі шоколаду у світі: у середньому кожна людина споживає близько десяти кілограмів шоколаду на рік.
  2. Вчені виявили, що шоколад викликає ендорфінів більше, ніж поцілунки.
  3. Щоб зробити десять шоколадок, потрібно зібрати боби з цілого дерева.
  4. В аеропорті Брюсселя на рік продається 800 тонн шоколаду!
  5. Сім’я Марс назвала батончик Снікерсом на честь свого улюбленого коня.

Нові статті

Схожі статті

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?