Один факт про їжаків, який робить їх схожими на ведмедя. Що треба знати, аби не заважати їжачкові спати?

Їжаки — відомі багатьом тваринки класу ссавці. Маленьке та колюче звірятко, здавалось би, нічого спільного не має з ведмедями. Але є нюанс. Про нього читайте в публікації

Їжак — колюча тваринка з роду ссавців. Їх відносять до вимираючого виду і саме тому люди повинні піклуватись та дбати про це маленьке звірятко з гострим норовом.

Чим їжаки схожі на ведмедів?
Чим їжаки схожі на ведмедів

Незважаючи на свій маленький розмір, їжаки здатні дуже гарно захищати самих себе. Якщо вони відчувають небезпеку поряд — відразу перетворюються на суцільний шар, що складається з гострих та численних голок. Але є й така небезпека, від якої навіть голки не врятують. І це — холод.

Чи знаєте ви, що їжаки мають таку ж саму звичку, як і ведмеді? Ні, вони не їдять мед з вуликів і не лазять до малинових кущів, щоб поласувати стиглими та солоденькими ягідками. Але пізньої осені, коли на вулиці вже встановлюється холодна погода — колючі їжаки риють собі великі ями і… лягають спати. Так само, як і ведмедики.

Іжаки та ведмеді мають дещо спільне
Іжаки та ведмеді мають дещо спільне

Гострі голки, які їжачкам подарувала природа, ніяк не врятують цих тендітних тваринок від зимових морозів. Тому, щоб залишатись у безпеці, звірятка виривають собі глибоченьку яму, в якій дуже тепло відпочивати. Вклавшись у імпровізоване ліжечко, їжачок може пролежати там 5, а подекуди і всі 6 місяців — з пізньої осені і до самої весни.

Під час зимової сплячки сердечний ритм їжаків та загальна робота всього їх організму уповільнюються заради збереження енергії. Інколи їжаки не встигають збудувати собі укриття на зиму та засинають у несподіваних місцях. Наприклад, ви можете побачити колючого гостя в своєму дворі, посеред парку, на узбіччі доріг або ж тротуарі. Небезпека тут в тому, що під час сплячки їжак виглядає наче неживий. Тому тут варто бути обережними і не ховати тваринку відразу. Переконайтесь в тому, що їжачок насправді неживий — а не просто вморивсь та ліг відпочити до весни.

Гострі голки від холоду не рятують, тому їжачки беруть приклад з ведмедів
Гострі голки від холоду не рятують, тому їжачки беруть приклад з ведмедів

Якщо ви знайшли сплячого їжачка в себе на подвір’ї або ж на вулиці — зробіть для нього імпровізовану спальню в картонній коробці або ж десь у безпечному та тихому містечку — щоб він зміг там провести складні зимові місяці.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.