Топ 10 + 1 факт про зберігання молока, овочів та інших продуктів у холодильнику: що треба знати кожному?

Щоб продукти в холодильнику довше залишались свіжими — їх треба правильно розподілити. Чому зберігання яєць на дверцятах — не краща ідея, а кефір краще покласти під морозилку? Читайте про це далі

Згідно з даними ООН — близько третини всіх продуктів харчування на нашій планеті опиняється на смітнику, а всесвітня економіка втрачає щорічно приблизно один трильйон доларів через величезні об’єми харчових відходів.

Яйця краще зберігати в коробці, а не на дверцятах
Яйця краще зберігати в коробці, а не на дверцятах

Але не все так безнадійно, бо існують доволі прості заходи та правила, які допомагають зменшити кількість витрат на продукти харчування. Наприклад — дотримання умов зберігання продуктів у своєму холодильнику. До уваги читачів — 11 правил, які допоможуть довше зберігати харчові продукти у свіжому вигляді.

Правила зберігання овочів в холодильнику
Правила зберігання овочів в холодильнику

1. Готові продукти та хліб можна заморожувати. Хліб та хлібобулочні вироби дозволено зберігати у холодильнику протягом тижня, а то і більше. А ще хліб можна заморожувати в морозильній камері. Цей спосіб підходить тим, в кого такий виріб накопичився у великій кількості. Заморожувати можна також і готові страви. Якщо у вас залишились котлети, запечена курка, м’ясна нарізка, сир, голубці, смажені баклажани, відкритий консервований горошок або ж кукурудза — все це можна розкласти по пластиковим контейнерам та розмістити в морозилці. Після розморожування такі продукти не можна заморожувати знов.
2. Готові страви дозволяється зберігати у пластикових або ж скляних контейнерах.

Поради по зберіганню зелені в холодильнику
Поради по зберіганню зелені в холодильнику

Приготовлена їжа добре зберігається в скляних або ж пластикових контейнерах. Також задля збереження свіжості її можна накрити звичайною харчовою плівкою.
3. Котлети, м’ясні нарізки та бутерброди краще завернути у фольгу. Вона перешкоджає випаровуванню вологи з їжі і гарантує її довге зберігання у свіжому вигляді.
4. Для зберігання випічки, ковбас та сирів підійде пергаментний папір, який добре пропускає повітря.
5. Молоко та молочні продукти краще зберігати у скляних банках та вертикальному положенні. Кефір, йогурти, ряжанка та інші кисломолочні продукти довше зберігаються, якщо скляна тара розміщена у холодильнику вертикально. Справа тут в тому, що при горизонтальному розміщенні площа поверхні молока або іншого кисломолочного продукту, що стикається із повітрям в середині пляшки — набагато більша. Через це молоко швидше скисає.
6. М’ясо краще огорнути двома пакетами та покласти на нижню поличку. Також слід пам’ятати, що гарячі страви в холодильник ставити не можна. Їжа повинна охолонути до кімнатної температури.
7. Зелень ліпше та довше зберігається у скляній банці. Пучок кропу, петрушки або іншої зелені промивають під проточною водою, а потім — струшують залишки рідини, розміщують у скляній банці та щільно закривають кришкою. В такому вигляді зелень може зберігатися в холодильнику протягом двох тижнів.
8. Огірки обертають паперовими серветками перед розміщенням у холодильнику. Свіжі огірки не люблять холоду або ж різких перепадів температур. Тому їх “захищають” за допомогою паперових серветок. Кожен огірочок огортають серветкою, потім вкладають в пакет і далі – до контейнеру для овочів у холодильнику. В такому “вбранні” вони можуть зберігатися свіжими протягом тижня.
9. Цитрусові фрукти та яблука зберігають в харчовій плівці в контейнері для овочів. Апельсини, лимони, грейпфрути та мандарини розміщують в овочевому контейнері, поклавши їх перед цим у поліетиленовий пакет. В такому вигляді вони добре зберігаються протягом декількох тижнів. В цей же контейнер можна покласти яблука, загорнувши кожне — окремо в серветку або харчову плівку.
10. Банани краще зберігаються при кімнатній температурі. Їх ніжки обов’язково огортають харчовою плівкою.
11. В холодильнику — розкладаємо все по поличках. Там повинно залишатись багато вільного простору, щоб холодне повітря могло циркулювати без перешкод. На дверцятах краще не зберігати яйця, як це полюбляють робити деякі люди. Справа в тому, що ця частина в холодильнику — найбільш тепла, а крім того – постійне відкриття та закриття дверцят точно на користь яєчкам не піде. До того ж яйця краще зберігаються у магазинній упаковці з картону. А ось на дверцятах можна розташувати різноманітні напої, спеції, ліки, відкриті банки з варенням або шоколад.
Найбільш прохолодні в холодильнику полички розташовані поряд з морозильною камерою. Тому туди краще покласти швидкопсувні продукти харчування (молоко, вершкове масло, м’ясо, яйця, риба). На полички з більш високою температурою можна поставити контейнери з готовими стравами та напівфабрикатами, ковбасу чи відкриті консерви.

Зелень краще зберігати в банці
Зелень краще зберігати в банці

В багатьох моделях сучасних холодильників є так звана нульова зона, де підтримується максимальний рівень вологості та температура на рівні нуля градусів. Там зберігають заготовки з птиці, м’яса, зелені та риби.
Знизу холодильник має висувні контейнери для зберігання овочів та фруктів. Перед їх розміщенням на дно такого контейнеру краще покласти паперовий рушник або ж спеціальний килимок. Він забезпечить додатковий повітряний прошарок, прибере зайву вологу та надовго збереже овочі і фрукти у свіжому вигляді. Фрукти та овочі вкладають на зберігання до холодильника сухими. За необхідності їх витирають паперовим рушником.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?