ТОП-4 + одна причина, чому солоні огірки стають м’якими. Правила консервації та зберігання

Якщо квашені огірки в банці пом'якшали — це означає, що під час консервування були зроблені помилки. Чому саме огірки замість хрумких перетворюються на м'які — читайте в наступній публікації

Квашені огірки — дуже смачна і корисна осіння закуска. Але іноді трапляється так, що вони стають м’якими і зовсім не хрумтять. Чому так відбувається? Існує декілька причин.

ТОП-5 правил консервації огірків, які зроблять їх хрусткими
ТОП-5 правил консервації огірків, які зроблять їх хрусткими
  1. Огірки не підходящого сорту. Для консервування зазвичай обирають невеличкі, щільні та короткі огірки з тонкою шкіркою та маленьким насінням. Адже крупні та довгі овочі швидше втрачають вологу.
  2.  Не свіжі огірочки. Консервувати бажано ті огірки, які тільки-но зібрані з грядки. На їх поверхні не повинно бути плям і пошкоджень. Чим довже огірки лежать після збору — тим більше вологи вони втрачають. Через це після заквашування овоч стає м’яким. Перед початком заквашування огірки слід замочити на декілька годин у воді — щоб вони нею наситилися.
  3.  Розсіл приготований неправильно. Розсіл для огірків повинен бути солоним, але — не пересоленим. Якщо солі мало — це призведе до розмножування небажаних бактерій, що зруйнують структуру овоча і зроблять його м’яким. Забагато солі — теж погано, бо вона витягне з огірків усю вологу і вони зробляться м’якими, зів’ялими та сухими. Оптимальна норма солі: 40-50 грамів на 1 літр води. Також в нього додають спеції, листя хрону, вишні, смородини — які зберігають огірочки хрумкими.
  4.  Не витримана рекомендована температура сквашування. Квашені огірки виходять в результаті молочнокислого бродіння з формуванням молочної кислоти. Саме вона консервує овочі і надає огірочкам пікантного присмаку. Щоб процедура сквашування була успішною — необхідно дотримуватись певного температурного режиму. На першому етапі квашені огірки зберігають при температурі 20-22 ºC. Під час активного бродіння рівень температури знижують до 15-18ºC. Такі умови уповільнюють процес бродіння і не дозволяють огірочкам перекисати. Наприкінці приготування температуру знижують ще: до +4+6ºC — щоб бродіння зупинилось. Якщо температура в кімнаті занадто висока або низька — огірки можуть стати гіркими та м’якими.
  5.  Не ті умови зберігання. Після заквашування огірки зберігають у прохолодній і темній кімнаті. Бажано, щоб це був погріб, льох або холодильник. Саме в таких місцях вони збережуть свій смак та аромат на довгий час. А ось зберігання квашених огірків при кімнатній температурі або ж на сонячному місці може зіпсувати продукт і зробити його м’яким.
Квашені огірки завжди будуть хрусткими, якщо зробити це: 4 + одна порада для правильної консервації
Квашені огірки завжди будуть хрусткими, якщо зробити це: 4 + одна порада для правильної консервації

Солоні огірки в банці будуть хрумкими, якщо при консервуванні дотримуватись вищенаведених правил. Ці прості поради дозволять вам насолоджуватись хрумкими та смачненькими квашеними огірочками взимку.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.