Яке церковне свято 16 листопада: чому сьогодні прийнято гарно годувати гостей і не можна свистіти? Іменини

В четвер, 16 листопада – християни православної української церкви згадують апостола Матвія. Це – 320-й день року за григоріанським календарем. До новорічних свят залишається 45 днів (1.5 місяці)

В 16-й день листопада своє професійне свято відзначають працівники телебачення, зв’язку та радіо. На сьогодні існує декілька прикмет і традицій. Своє свято є і в церковному календарі. Детальніше — далі.

День у церковному календарі (новий стиль)

16 листопада за новим стилем: день пам'яті Левія Матвія
16 листопада за новим стилем: день пам’яті Левія Матвія

16 листопада віряни православної церкви України вшановують пам’ять апостола Левія Матвія. Він був одним з 12 учнів самого сина Божого — Іісуса Христа. Про життя цього святого відомо зовсім небагато.

Народився Левій Матвій в заможній родині. Перед тим, як стати апостолом – він збирав податки з народу і за це його називали митарем (той, хто збирає мито). Життя його сильно змінилося після доленосної зустрічі з Іісусом Христом. За наказом Сина Божого Левій Матвій став слідувати за Іісусом, а згодом — читав проповіді зі Словом Божим, а ще — написав Євангеліє від Матвія. Саме за цю діяльність його стратили поблизу від римської фортеці Апасарос, що була розташована на території нинішньої Грузії.

Після зустрічі з Іісусом левій Матвій не тільки прийняв християнство, але й роздав біднякам усе майно. Ідолоприхильники стратили Левія Матвія вже після мученицької смерті Іісуса Христа — за те, що він відмовився поклонятися ідолам і залишився вірним християнському слову. Тіло апостола Матвія було покладено в залізну труну, яку кинули в річну воду. Але мощі святого залишилися недоторканими водою. Нині вони зберігаються в італійському кафедральному соборі у місті Салерно.

Традиції і прикмети на 16 листопада

Прикмети 16 листопада
Прикмети 16 листопада

За народним календарем 16 листопада відзначають Матвіїв день. В стародавні часи наші предки вірили — якщо цього дня дмухає сильний вітер — то хурделиці та хуртовини пробудуть до самого Святого Миколая (6 грудня за новим стилем).

На 16 листопада існує чимало цікавих прикмет. В цей день дивились на погоду і прогнозували, якою вона буде найближчим часом.

  • хмаринки пливуть по небу низько — можна чекати на люті холоди;
  • якщо в цей день тепла погода — зима буде морозною;
  • дощ на вулиці пустився — зима буде теплою та вологою;
  • сильно дме вітер — це до сніжної та прохолодної зими;
  • мороз в цей день свідчить про те, що зима буде такою ж холодною;
  • сніг пішов 16 листопада — хуртовини з хурделицями вже зовсім близько;
  • сніг ще не випав — наступний рік буде неврожайним;
  • іній випав на дерева з ранку — до потепління;
  • зіроньки яскраво світять на небі — скоро слід очікувати на похолодання.

З давніх давен на Матвія прийнято було ходити в гості до родичів або друзів. Вони всі разом збиралися за святковим столом і вели задушевні бесіди один з одним. Стіл, звичайно, був вбраний лише пісними стравами — адже йшов Різдвяний піст. В той час навіть існувало повір’я — якщо гостя добре не нагодувати, то він залишиться худорлявим.

Православні християни 16 листопада йдуть до церкви, щоб помолитися апостолу Матвію. В святого просять допомогти в грошових справах. Цього святителя вважають покровителем всіх творчих людей, а також тих, хто має справу з грошима. Матвій завжди дає натхнення журналістам, письменникам і тим, хто працює зі словом.

Що в цей день не можна робити?

На 16 листопада існує декілька заборон, які необхідно брати до уваги. Сьогодні не можна ревнувати та ображатися. Вважається, що будь-яка сварка цього дня може перетворитись на тривалий конфлікт.

Ще в цей день не варто бути жадібним, заздрити і відмовляти в допомозі нужденним. Згідно з народними повір’ями в цей день не можна одягати речі червоного кольору, бо це спричинить розлучення з коханою людиною. Також слід утриматись від перерахування дрібних грошей, бо тоді увесь наступний рік буде дуже важким в плані фінансів.

Ще 16 листопада треба уважно слідкувати за тим, як ви надягаєте одяг. Не можна вдягати що-небудь навиворіт. Також не слід ходити сьогодні в одній шкарпетці або капці. Взуття повинно бути на обох ногах.

В будинку 16 листопада краще не свистіти – бо тоді там з’являться таргани, від яких буде досить важко позбутись.

Не можна в цей день сидіти на столі. Вважається, що це спричинить в подальшому нещастя.
Не бажано розмовляти з людиною через поріг — це до сварки.

Іменини і талісман дня

Іменини 16 листопада
Іменини 16 листопада

В четвер, 16 листопада, Іменини за православним календарем святкують Дмитро, Матвій, Василь, Іван, Віктор, Михайло, Федір.

Люди, що народились 16 листопада, мають свій талісман — місячний камінь. Вважається, що його магічне світло допомагає досягти успіху у коханні. Інші талісмани для цієї дати — смарагд, онікс, сапфір.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.