Один помаранчевий, а інший — жовтий: чому в курячих яйцях жовтки відрізняються за кольором і які корисніші

Дехто з людей вважає, що темний жовток в курячому яйці свідчить про його більшу користь. Чи так це насправді і від чого взагалі залежить колір курячого яєчка? Читайте про це в дописі.

Темний жовток свідчить про те, що яйце — найбільш корисне. Такої думки дотримуються чимало людей, але насправді вона є міфом. Адже насправді колір яєчного жовтка ніяким чином не впливає ані на його смак, ані на корисні властивості. Кольорова гама жовтка в яйцях залежить від того корму, яким харчувалась несушка, а ще — наявності в ньому барвників.

Помаранчевий, жовтий або блідий жовток - все залежить від корму
Помаранчевий, жовтий або блідий жовток – все залежить від корму

Взагалі яскравий помаранчевий колір жовток яєць набуває під вливом каротиноїдів, які у великій кількості містяться у люцерні та кукурудзі. Якщо власники курей годують птицю світлою пшеницею — то й жовток в яєчках буде блідим.
До речі, птахофабрики давно помітили, що чимало споживачів надають перевагу яєчкам із яскравим кольором жовтка і добре на цьому заробляють. Вони не використовують безбарвних кормів та годують птицю кукурудзою, свіженькою люцерною, а іноді – додають до природних кормів синтетичні барвники. І все — заради того, аби жовток вийшов яскраво-помаранчевим.

Колір жовтка впливає на смак та якість яєць: правда чи міф?
Колір жовтка впливає на смак та якість яєць: правда чи міф?

Втім, визначати якість корму для курки по кольору жовтка теж не варто. Якщо домашня пташка несе яєчка з блідим жовтком — це зовсім не значить, що її годували неякісними кормами. Просто в раціоні переважали зернові культури і було замало свіжої люцерни з кукурудзою. Наприклад взимку жовтки можуть бліднішати через відсутність свіжого зелененького прикорму. До того ж, помаранчевий жовток – зовсім не показник того, що курка харчувалась природними кормами. Цілком можливо, що в її раціон додавали синтетичні добавки.
До речі, колір шкарлупи в яйцях теж ніяким чином не впливає на їх якість. Колір шкарлупи залежить лише від окрасу пір’ячка самої курки. Детальніше про це читайте в цій публікації.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?