Дзвіниця Києво-Печерської Лаври відкрилась через 30 років: на її найвищу точку може піднятись будь-хто

Велика дзвіниця Києво-Печерської Лаври була вперше за 3 десятиліття відкрита для відвідування. Коли відбулась остання екскурсія сюди і чому дзвіницю закрили так надовго? Деталі читайте далі.

Києво-Печерська Лавра 22 листопада вперше за понад 30 років відкрила для туристів та гостей столиці Велику Дзвіницю. Відтепер гості або мешканці столиці зможуть без перешкод піднятись на найвищу точку дзвіниці в Лаврі.

Велика Лаврська дзвіниця
Велика Лаврська дзвіниця

Якщо звернутись до історії, то остання екскурсія до цієї дзвіниці відбулася ще в 1990-х роках. Після її закриття доступними для відвідування залишились перші 3 яруси дзвіниці.
Верхні ж яруси Лаврської дзвіниці були реконструйовані за підтримки Work.ua. Раніше масштабні роботи з реконструкції тут проводилися у 2010-2014 роках. А капітальна реставрація дзвіниці відбувалась останній раз лише в 1957-1963 роках.

Велика дзвіниця Лаври в Києві була повністю закрита три десятиліття поспіль.

Києво-Печерська Лавра — пам’ятка української архітектури та історії, яка вважається одним з найбільших християнських центрів нашої країни, православний комплекс монастирів, розташований на території Києва.

Будування Великої дзвіниці Києво-Печерської Лаври відбувалося у XVIII столітті. Раніше на її місці була розташована старовинна дерев’яна церква, але в 1718 році її вщент знищила Велика пожежа. В 1930-х роках ця дзвіниця більшу частину своїх дзвонів втратила. В часи Другої Світової війни Велика пожежа нанесла їй серйозні ушкодження.

Дзвіниця Київської Лаври
Дзвіниця Київської Лаври

Історія Києво-Печерської Лаври багата на різноманітні цікавинки. Наприклад, нещодавно українські археологи знайшли на території монастирського комплексу дерев’яну лопату з залізним окуттям. Завідувач археологічного сектору заповідника Сергій Тараненко розповів, що у Київській Русі найбільш поширеними були ручні знаряддя для обробки грунту у вигляді лопат або заступів. Лопати для землеробних робіт виготовляли повністю з деревини або ж використовували для цього інструменту залізне окуття. У робочої лопатті могла бути трапецеподібна, прямокутна або ж трикутна форма. Для виготовлення таких лопат використовували дерева твердих порід (частіше за все це був дуб).

Нові статті

Схожі статті

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?