Яке церковне свято 28 листопада: чого сьогодні краще не робити, щоб щастя своє не віддати? Іменини дня

У вівторок, 28 листопада, українська церква вшановує пам'ять святого Стефана. Йде 332 день року, а до новорічних свят лишається 33 дні. Іменини в Сергіїв, Костянтина та інших.

У 28-й день листопада віряни православної української церкви вшановують пам’ять мученика Стефана Нового, а іменини за церковним календарем святкують Олексій, Іван, Костянтин, Григорій, Микола, Петро, Павло, Сергій, Тимофій, Степан, Ганна, Андрій.

Іменини 28 листопада
Іменини 28 листопада

Мученик Стефан Новий був родом з Константинополя. Він народився у 715 році та виховувався у християнській родині. У батьків Стефана окрім нього було ще 2 старших донечки, але вони дуже хотіли хлопчика. В молитві батьки постійно звертались до Бога і благали про народження сина.

Одразу після народження мама Стефана принесла його у Влахернський храм і похрестила.

У віці 16-ти років Стефан був відданий на послух блаженному Іоанну, який мешкав на горі святого Авксентія. Понад 15 років поспіль хлопець навчався в Іоанна чернечій молитві, а потім став подвижником і приймав до себе ченців, що бажали навчитися чеснотного життя.

Згодом Стефан стає ігуменом в новому монастирі. Його діяльність не подобалася імператору Константину Копроніму і той наказав розорити монастир святого, а його самого – заключити у в’язницю. Стефана намагались переконати в тому, що боротьба з іконами – це доброчинна справа. Але він з цим був не згодний.

Святий Стефан Новий
Святий Стефан Новий

За непокору імператор наказав вигнати святого Стефана з міста та оселити його на острові посеред Мармурового моря. Святий оселився там у печері і продовжив читати молитви з проповідями для місцевих мешканців. Про це дізнався імператор і видав наказ – стратити неслухняного християнина.

Стефан самостійно вийшов назустріч воїнам, що прийшли за ним. Святого піддали тортурам, волочили по вулицях міста, а потім – скинули в яму. Вже наступного дня за ці діяння містечко, де правив імператор – наздогнала величезна буря, а столицю вкрив густий морок.

Прикмети цього дня

Сойка - покровителька новонароджених
Сойка – покровителька ново

У вівторок, 28 листопада, за народним календарем відзначають Степани Зимові. Цього дня до осель часто прилітають сойки — щоб поласувати смачною їжею. Цих птахів вважають покровительками новонароджених дітлахів. Батьки маленької дитини вірили — якщо сойка завітала до будинку 28 листопада, то їх немовля обов’язково буде щасливим, успішним та добрим.

В цей день варто спостерігати за навколишнім середовищем, щоб спрогнозувати погоду на найближче майбутнє.

  • сніг, що випав вночі – буде лежати довго;
  • зола в пічці швидко згасла – тепло ще завітає перед сильними морозами;
  • день сухий та холодний – до спекотного літа;
  • зоря вбралася у багряний колір – невдовзі буде дмухати сильний вітер;
  • якщо сніг насипав вдень – то дуже скоро розтане;
  • поросята голосно верещать – скоро настануть холоди;
  • гуси в зграї постійно лопочуть крилами — скоро можна чекати на потепління.

Вважалося, що цього дня не можна позичати гроші сусідам та знайомим, бо від оселі та її господарів може відвернутися щастя. Також ввечері намагались не прибирати в будинку – в давнину вважали, що це призведе до того, що Різдво прийдеться святкувати з нечистою силою. А ще вірили, що розсудливість та стримування емоцій 28 листопада допоможуть зберегти спокій та затишок в оселі.

Талісмани дня

Талісман у вигляді бірюзи
Талісман у вигляді бірюзи

Головний талісман дня для тих, хто народився 28 листопада – бірюза, яку ще називають камінчиком щастя. В залежності від умов, що створені навколо — бірюза може змінювати свій колір. Цей камінь підійде для сміливих, сильних духом та рішучих людей. Він принесе своєму володарю матеріальне благополуччя та вдачу.

Нові статті

Схожі статті

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.