29 листопада — яке сьогодні церковне свято і чому в цей день не можна витирати пилюку? Іменини і прикмети

В середу, 29 листопада — йде 333-й день року. До новорічних свят залишилось 32 дні, а сьогодні християни православної церкви святкують Парамонів день. Іменини — у Дениса, Федора та інших

В середу, 29 листопада — християни православної української церкви вшановують пам’ять святого Парамона Віфінського. Цей чоловік жив в III столітті, коли правив імператор Дацій Траян. Правитель влаштовував гоніння на християн, але особливою жорстокістю відрізнявся інший його колега зі східних областей на ім’я Аквіан. Саме він розпорядився вкинути до в’язниці 370 вірян та катувати їх доти, доки вони не зречуться християнської віри.

Тоді Парамон вирішив виступити перед імператором публічно. Святий домагався, аби людей у в’язниці перестали мучити. Але марно. Парамона теж відправили до ув’язнення. Разом з іншими християнами віруючому чоловікові довелося витримати чимало знущань і тортур. Зректися віри в Христа він категорично відмовився навіть після численних тортур. Врешті решт імператор наказав стратити і Парамона, і інших ув’язнених християн.

Іменини 19 листопада
Іменини 19 листопада

За старим стилем 29 листопада церковний календар згадує апостола Левія Матвія. Іменини сьогодні святкують Дениси, Данили, Миколи, Івани, Парамони, Федір, Олександр та Сергій.

29 листопада християни звертаються в молитві до святого Парамона, щоб той подарував їм душевний спокій, добробут в родині, зміцнив силу духу і віру.

Парамон Віфінський
Парамон Віфінський

Камінь рубін — талісман для людей, що святкують день народження 29 листопада. Він є символом кохання та пристрасті. А ще з давніх часів вірять, що рубін має магічні властивості. Жінки можуть носити його у складі прикрас, бо рубін надійно захищає від негативних енергій і зберігає жіночу енергію.

Прикмети на 29 листопада

Прикмети на 29 листопада
Прикмети на 29 листопада

В давнину на 29 листопада існувало декілька цікавих прикмет:

  • якщо зіроньки на небі яскраві – скоро буде холодно, якщо світять тьмяно — можна чекати на відлигу;
  • вранці зійшов увесь сніг – до свята Миколая 6 грудня настане велика заметіль;
  • снігопад цього дня свідчить про те, що наступного року врожаї в селян будуть великими;
  • якщо дим з димаря йде догори стовпом — скоро слід очікувати на великі морози, якщо ж
  • він стелиться — то ще буде потепління;
  • сильний вітер сьогодні — зима буде прохолодною;
  • пішов дощ – зимою буде тепло, а ще – багато відлиг;
  • хмаринки пливуть по небу низенько – скоро випаде сніг і вдарять сильні морози.

За народним календарем 29 листопада — Парамонів день. На Парамона Зимовказівника за давньою традицією чистили сніг на дахах будинків. Люди вірили, що цю роботу треба виконувати виключно мітлами, бо лопатою можна щастя змахнути з оселі.

Народні повір’я кажуть, що на Парамона треба вставати раненько, затоплювати піч і приготувати на сніданок кашу. Тоді усі хвороби вас оминуть.

А ще в цей день не можна витирати та змахувати пилюку — бо щастя своє можна змахнути. Не треба влаштовувати сьогодні переїзд, бо сімейного добробуту в оселі точно не буде.

Нові статті

Схожі статті

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.