Французькі закуски: гарячі бутерброди крок-месьє і крок-мадам – в чому різниця, покрокові рецепти

Ці два бутерброди – доволі нові страви для французької кухні. Вперше крок-месьє з'явився в меню французького кафе біля Паризької опери на Бульварі Капуцинок більше 100 років тому – у 1910.

Від появи і до сьогодні бутерброди крок-мадам і крок-месьє стали популярними закусками у барах і кафе, а також варіантом сніданку. Рецепти цих бутербродів були відомі і до їх появи в кафе, але саме після 1910-го року набули неймовірної популярності.

В чому різниця між крок-месьє і крок-мадам

Насправді ці бутерброди однакові, їх відрізняє лише одне – на крок-мадам зверху додають підсмажене яйце (або пашот). Деякі джерела вважають, що через подібність до модного тоді жіночого капелюшка бутерброд і назвали крок-мадам.

Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам

Покроковий рецепт крок-месьє

Інгредієнти для бутерброда:

  • 2 скибочки шинки;
  • 4 скибки білого хліба для тостів;
  • Два слайси сиру Ементаль;
  • Столова ложка діжонської гірчиці;
  • 20 грамів вершкового масла.

Для соусу:

  • 25 грамів вершкового масла;
  • 25 грамів борошна;
  • 200 мілілітрів молока;
  • 50 грамів сиру Грюєр ;
  • Дрібка солі;
  • Дрібка чорного перцю;
  • Дрібка мускатного горіха.
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам
Кулінари розповіли, як приготувати французькі бутерброди крок-месьє і крок-мадам

Спосіб приготування:

Заздалегідь підсушіть хліб у духовці за температури 180 градусів, за бажанням змастивши вершковим маслом. Також можете використати суху сковорідку.

25 грамів вершкового масла розтопіть у невеликій каструлі на середньому чи малому вогні, і до того, як воно почне булькати, додайте борошно та безперервно перемішуйте протягом 2 хвилин. Повільно додавайте до маси молоко, не припиняючи збивати. Варіть соус до загустіння, після чого знімайте з вогню. Додайте сіль, перець, мускатний горіх та ретельно перемішайте. Також натріть у масу сир Грюєр на дрібній тертушці.

Дві скибочки хліба змастіть гірчицею, покладіть на них скибочки шинки. Можете скласти її навпіл. Зверху додайте слайси Ементаля та натріть пармезан, і накрийте “пустими” скибочками хліба. Верхній шматочок змастіть соусом, що приготували, і прикрасьте залишками сиру.

Як приготувати крок-мадам

Дії та продукти ідентичні до приготування крок-месьє, тільки додайте зверху на бутерброд 1 підсмажене яйце (або зварене у техніці пашот).

Нехай вам смакує!

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?