Притичина, бузувір та ще 3 незвичних українських слова, про значення яких ви навіть не здогадуєтесь

Співоча українська мова — невичерпане джерело красивих слів та словечок. Ось, здається — знаєш українську досконало, аж ні — попадеться на очі "Бузувір" і… Починається нове знайомство з рідною мовою

Пропонуємо до уваги читачів 5 цікавих і незвичних українських слів, яких ви навіть могли і не чути. Розповідаємо, що означає бузувір, та хто така перебендя.

Притичина

В давні часи це слово використовували в якості назви для перешкоди, пригоди або якоїсь завади на шляху. В одному з творів українського письменника Івана Нечуй-Левицького зустрічається ось такий вислів:

— Хто б це такий був? Ото притичина!

Тут автор використовує його трохи в іншому значенні. Не як найменування перешкоди — а щоб висловити своє здивування та розгубленість.

Перебендя

Перебендя: вередлива людина
Перебендя: вередлива людина

Ще одне незрозуміле словечко з українського словнику, яким зазвичай називають капризну та занадто вередливу людину. А ще перебендями кличуть тих людей, які вміють дотепно і весело про щось розповісти. Але якщо поглянути на таку людину зі сторони — то вона виглядає трішки дивакуватою.

В славетного українського кобзаря Тараса Григоровича Шевченка навіть є відомий вірш під назвою “Перебендя”, в якому поет розповідає про народного співця.

Бузувір

Бузувір: людина, що демонструє регігіозну нетерпимість, мучитель, жорстка людина
Бузувір: людина, що демонструє регігіозну нетерпимість, мучитель, жорстка людина

Українським словом “Бузувір” раніше називали людину, яка була дуже нетерпимою до релігійних вірувань, запеклого фанатика з язичницьким мисленням.

В загальному значенні це слово використовували для опису мучителя та дуже жорсткої людини. В окремих випадках “бузувір” навіть був лайливим словом.

— А ти що, бузувіре, тут в сінях кадиш? — писав Панас Мирний.

Ринва

Ринва: водостічний жолоб, лоток
Ринва: водостічний жолоб, лоток

Значення цього слова — жолоб або водостічна труба, по якій під час дощу стікає вода з дахів.

Легіт

Останнє слово з нашої добірки, що означає — приємний та легенький вітерець. Ось, наприклад, у Михайла Коцюбинського є такі рядки:

— Сонце грає промінням, весняний легіт жене по небесній блакиті як пух легенькі білі хмаринки

До речі, є дуже схоже слово “легінь”, яке має трохи інше значення — молодий парубок.

 

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.