Яке церковне свято відзначають 7 грудня: навіщо в цей день дівчата красиво одягались? Давні традиції

В четвер, 7 грудня, християни православної церкви згадують святителя Амвросія Медіоланського. Йде 341 день року. Рік закінчиться через 24 дні. Розповідаємо про традиції та іменини дня.

В четвер, 7 грудня — християни української православної церкви згадують святителя Амвросія Медіоланського. За народним календарем — Абросимів день. Згідно з церковним календарем іменини сьогодні відзначають Григорій, Олексій, Олександр, Євген, Михайло, Марк, Катерина.

Амвросій Медіоланський
Амвросій Медіоланський

Народився Амвросій Медіоланський в 340 році і ріс в доволі заможній родині. Місто, де мешкав цей святий, називалось Тревір (Італія). Працював Амвросій єпископом і християнським письменником. В народі його вважали праведником.

Родина Амвросія була аристократичною. Після того, як він став в Медіолані єпископом — роздарив усе майно, що дісталось у спадок — церкві. Сам же став вести смиренний і суворий спосіб життя.

Серед народу Амвросій заслужив славу кращого з проповідників християнства. Цей святитель добре знав численні богословські праці, а після його молитов відбувалися справжнісінькі чудеса.

Після смерті святителя його мощі були переміщені до церкви, яку побудували за розпорядженням Амвросія. Там вони, власне, і зберігаються до сьогоднішнього дня. Згодом на місці церкви була побудована базиліка святого Амвросія.

За старим стилем 7 грудня відзначають день святої Катерини Олександрійської.

Традиції 7 грудня

Традиції на 7 грудня 2023 року
Традиції на 7 грудня 2023 року

В день святителя Амросія у давнину дівчата одягали найкрасивіші свої наряди. Вважалось, що саме вони допомагають швидше вийти заміж. Заміжні жіночки сьогодні господарювали у хаті, а чоловіки-селяни починали різати на свята качок, свиней і гусей.

Цього дня заборонялось співати пісні і веселитися. пов’язана ця заборона із суворими правилами Різдвяного посту.

Святий Амвросій Медіоланський покровительствував вчителям, півчим та провідникам. І саме тому 7 грудня в молитві до нього просили про зцілення діточок і дорослих, вирішення побутових складнощів і проблем.

З цього дня в давнину починали готуватись до Різдва — наводили лад у будинку, готували продукти довготривалого зберігання до свята, міняли в оселі фіранки. Тяжкою працею цього дня не займались.

Прикмети на 7 грудня

Прикмети на 7 грудня
Прикмети на 7 грудня

На 7-й день грудня існує декілька цікавих прикмет:

  • ясний день — до морозної зими;
  • на небі зірок багато — до снігопаду;
  • сльота і тепло на вулиці — протягом найближчих 10 днів морозів ще не буде;
  • мокрий сніг пішов — літо буде дощовим;
  • сонце вкрилось туманом — скоро буде заметіль;
  • сонечко сховалось за хмари — до снігопаду;
  • сухий і легкий сніжок пішов — влітку посуха буде.

Люди, що народились 7 грудня, мають талісман — камінь цитрин. Здавна він слугував оберегом і вважався символом сонячного світла.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.