Яке церковне свято відзначають 8 грудня і чому сьогодні рукоділлям краще займатись на самоті? Традиції дня

В п'ятницю, 8 грудня, в церковному календарі — день пам'яті Анфіси Римської. Йде 342-й день року, а до святкування Нового року лишається всього 23 дні. Іменини святкують Анфіса і Кирило.

У п’ятницю, 8 грудня — віряни православної церкви згадують святу Анфісу Римську. Ця жінка жила в V столітті і проповідувала християнство. За свою віру в Іісуса Христа дівчина і постраждала. Згідно з церковними переказами — Анфіса мешкала в Римі та була хресницею самого Амвросія Медіоланського.

Одного разу дружина очільника міста стала схиляти Анфісу до аріанського вчення. Це вірування відхиляло єдність Іісуса Христа з Богом отцем. Свята Анфіса відмовилась це робити. Оскільки дама була дуже злопам’ятною — вона відмову не прийняла. Анфісу за її норов вкинули до в’язниці. Після численних тортур християнка була спалена на багатті.

Традиції 8 грудня

Традиції на 8 грудня 2023 року
Традиції на 8 грудня 2023 року

8 грудня за народним календарем відзначають день Анфіси Рукодільниці. В давні часи цього дня зазвичай займалися рукоділлям (шили, пряли, в’язали або вишивали).

Християни ходили до церкви и просили святу Анфісу, щоб наділила людину силою протистояти злу і терпінням у вихованні дітей.

В старі часи цього дня за традицією займались рукоділлям. Жінки повинні були робити це на самоті, щоб зберегти свій талант до вишивання, шиття або в’язання.

Щоб захистити себе від злих духів — жінки вишивали різноманітні орнаменти (птахи, сонце, жіночі фігурки, що являли собою щастя і родючість).

Прикмети 8 грудня

Прикмети на 8 грудня
Прикмети на 8 грудня

На 8 грудня діє декілька цікавих прикмет:

  • заметіль цього дня — до теплої осені наступного року;
  • сильний снігопад – літо буде дощовим;
  • мороз на дворі — зима буде м’якою та дуже сніжною;
  • півники цього дня раненько заспівали – до скорої відлиги.

Цього дня не можна лихословити і сваритись із рідними та знайомими.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.