Яке церковне свято 11 грудня і що робили в давні часи, аби погода покращилася: іменини і прикмети дня

В понеділок, 11 грудня — йде 345-й день року, а до Нового року лишається 20 днів. Християни православної української церкви згадують преподобного Никона Сухого. Іменини святкують Іван, Петро та інші.

В понеділок, 11 грудня, віряни православної української церкви згадують у молитвах преподобного Никона Сухого. В цей день заборонялося залишати віник біля входу в оселю, бо вважалося, що це може спричинити проникнення всередину темних сил і біди.

Цього дня заборонялося рубати в лісі ялиноньку, бо дерево може принести на своїх гілочках у будинок невдачі і хвороби. Також не бажано влаштовувати гуляння, весілля або ж свататися. Під забороною – вживання алкогольних напоїв. В давнину вважалося, що через спиртні напої нечиста сила може заволодіти душею людини.

Іменини 11 грудня за новим церковним стилем — у Миколи, Никифора, Филимона, Терентія, Луки, Вікентія, Даниїла, Леонтія, Омеляна, Аіфала, Адама. Люди, які народились цього дня, мають талісман — камінь тигрове око. Це недорогий виробний камінь, який був відомий людству з давніх часів. Наші предки вважали, що тигрове око має особливі магічні властивості. В ньому зосереджена потужна енергія Землі та Сонця.

Церковне свято 11 грудня

преподобний Никон Сухий
преподобний Никон Сухий

В 11-й день грудня 2023 року за новим церковним стилем українські християни відзначають день пам’яті преподобного Никона Сухого. Цей святий був ченцем Києво-Печерської Лаври. В 1906 році його взяв у полон Половецький князь Боняк.

Кочевники сподівались отримати за ченця чималий викуп, але ніхто за Никона так і не заплатив. Преподобний Никон Сухий провів у неволі понад 3 роки і весь цей час дуже щиро молився. За це йому була дарована свобода.

Через страшні тортури преподобний Никон дуже сильно схуд і саме за це йому дали прізвисько Сухий.

Народився преподобний Никон Сухий в Києві. Його родина була дуже багатою, але незважаючи на це хлопець вирішив залишити світське життя, прийняв чернецтво і став ченцем у Печерському монастирі. В 1096 році на Київ напали половці і Никон разом з іншими ченцями потрапив у багаторічний полон.

Цікаво, що родичі Никона намагалися його викупити з полону. Але сам святий сказав їм, щоб не витрачали марного часу – бо якби Господь хотів, щоб він був вільним — він не віддав би його в руки безбожників.

Половці не отримали за свого полоненого жодної копійки. За це вони катували Никона протягом 3-х років поспіль, сковували йому ноги і руки, не давали пити і їсти протягом 2-3 днів, піддавали тортурам і знущанням за допомогою вогню, влітку залишали під палючим сонцем надовго, а зимою виводили босим на сніг.

Преподобний Никон дякував Богові за те, що той посилає йому випробування. Своїм мучителям він казав, що Христос врешті решт визволить його. Один з охоронців, почувши це, вирішив, що преподобний Никон вирішив втекти. Тоді ченцю підрізали на ногах жили і посилили охорону.

Традиції 11-го дня грудня

Традиції 11 грудня
Традиції 11 грудня

В день преподобного Никона Сухого в давнину було прийнято молитися про захист оселі від темних сил і злих духів. Наші предки цього дня займалися домашніми справами, бо цей день був призначений саме для них.

Прикмети 11 грудня

Прикмети 11 грудня
Прикмети 11 грудня
  • якщо 11 грудня вдарили морози – відлига буде ще не скоро;
  • потепління прийшло — навесні буде повінь;
  • захід сонця червоного кольору — невдовзі будуть сильні морози;
  • сонячні промені йдуть донизу – скоро можна чекати на заметіль, а якщо догори піднімаються — невдовзі настане сильне похолодання;
  • сніг вкрив землю — літо буде холодним;
  • сині хмаринки пливуть по небу – скоро піде теплий дощик;
  • вдень було тепло, а вночі вдарили заморозки – погода в наступному квітні буде погожою;
  • ясне и всипане зірками нічне небо – на ранок вдарять заморозки.

Наші предки в давнину дивились на те, скільки снігу випало 11 грудня. Вважалося, що стільки ж трави виросте навесні. А ще вірили, що якщо в цей день запалити лампадку – то сонце зійде на небо, а погода покращиться.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.