Яке церковне свято 13 грудня і чому цього дня не можна підбирати на вулиці дрібні монети і речі: прикмети

В середу, 13 грудня — віряни православної церкви згадують у молитві мучеників Євстратія і Мардарія. Йде 347-й день року, а до новорічних свят лишається 18 днів. Іменини в Гаврила і Анастасії.

В середу, 13 грудня, віруючі християни української церкви вшановують пам’ять декількох священномучеників та ченців Євстратія, Авксентія, Мардарія, Ореста і Євгенія. Іменини цього дня відзначають за церковним календарем Анастасія, Іван, Герман, Олександр, Євген, Арсеній, Володимир, Аркадій, Орест, Гаврило.

Священномученики Євстратій, Євген, Авксентій, Орест і Мардарій
Священномученики Євстратій, Євген, Авксентій, Орест і Мардарі

Євстратій Севастійський жив у III-IV столітті, за часів правління імператора Діоклетіана. Цей правитель влаштовував сильні гоніння на тих, хто увірував у Христа та його вчення. Кожного християнина очікували за віру у Христа жорстокі катування. Одним з перших їх зазнав мученик Авксентій, який був пресвітером Аравійської церкви. Імператор наказав його вкинути до в’язниці.

Євстратій був воєначальником і хрестився потайки. Після того, як він дізнавсь про непросту долю Авксентія — він вийшов в народ і привселюдно заявив про те, що теж являється християнином. Після цього зізнання священномученика теж за наказом імператора вкинули до в’язниці і піддали жорстоким тортурам та катуванням. Потім Євстратія стратили на багатті. Але він навіть перед смертю щиро молився Господу своєму, Іісусу Христу. Зараз молитва, з якою він звертався до Бога — читається на суботніх службах у монастирях.

Іменини 13-го дня грудня
Іменини 13-го дня грудня в Анастасії, Ореста та інших

Трохи пізніше за вірування у Христа був страчений і друг пресвітера Євстратія — Євген, а разом із ним — простолюдин Мардарій та юний воїн Орест. Звісно, їх смертям теж передувало щире зізнання у прихильності до християнської віри. Мардарій же перед кончиною своєю молився так:

— Владико Боже, Отче Вседержителю…

Від того часу ця молитва зветься ім’ям Мардарія і читається завжди наприкінці третьої години церковної служби.

Традиції 13 грудня

Традиції 13 грудня
Стародавні традиції 13 грудня

За давньою народною традицією 13 грудня не можна лаятися і сваритися із рідними та близькими людьми. Не рекомендовано відмовляти у допомозі, порушувати правила Різдвяного посту, будь-кого ображати — зокрема і тварин.

В цей день у давнину не підмітали віником підлогу, бо вважалося, що таким чином можна вимести достаток і гроші з оселі. Біля входу в будинок віника теж не залишали — бо темні сили могли ним заволодіти и замести сонце.

В жодному разі не можна було підіймати будь-які речі чи дрібні монети з землі. Наші предки вважали, що такі знахідки можуть призвести до того, що втратиш здоров’я і взагалі залишишся без грошиків.

Ті, хто 13 грудня порушував заборону не лихословити — отримували кару у вигляді відьми, що падала їм на голову прямо із неба. Також при використанні лихих слів починали боліти суглоби і поперек.

13 грудня в давні часи було прийнято ходити до храму і молитися священномученикам Євстратію, Авксентію, Мардарію, Оресту і Євгенію. Також їм молилися вдома біля іконостасів. В святих просили непохитності християнської віри, твердості та укріплення духу, а також — допомоги у виборі життєвого шляху.

Прикмети на цей день

Прикмети на 13 грудня
Прикмети на 13 грудня

Доброю прикметою на 13 грудня в давнину вважалася подача милостині біднякам і нужденним людям. Також цього дня намагалися прийняти ванну чи помитися у лазні. Наші предки вважали, що вода змиває усі проблеми і увесь наступний рік людина буде здоровою і удачливою. Також в цей день родина збиралася за одним столом і куштувала натуральний мед.

Прикмети на цей день допомагають визначити, якою буде погода найближчим часом та яких врожаїв чекати наступного року. Ось деякі з них:

  • сніг, що випав цього дня, пролежить до весни;
  • хмари пливуть по небу низько і швидко – скоро буде дуже холодно;
  • ясна погода з тріскучим морозом – до великих врожаїв наступного року, а тепла – навпаки, віщує про неврожай;
  • вовки ходять неподалік від будинків і сильно виють — невдовзі вдарять сильні морози;
  • іній випав на гілки дерев — до холоду і морозу;
  • сонечко сідає за темні хмари — вночі закружить хурделиця.

За народним календарем 13 грудня відзначають Євстратіїв день. Також цей день називали Відьминими посиденьками. Предки вважали, що темні сили сьогодні вночі влаштовують шабаші і розмірковують, як знищити сонце. І саме тому сьогодні, 13 грудня, часто трапляються снігові хурделиці і бурі.

 

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.