У Кропивницькому зростає хурма, а в Світловодську – мигдаль: звідки взялася екзотика на Кіровоградщині

Зазвичай в українських садках зростають яблуні, груші, вишні. Та нині часи змінилися, і все частіше можна побачити доволі екзотичні для нашої місцини мигдаль та хурму.

Мигдаль

Валерій Буров мав гектар землі на лівому березі Херсонщини, на якому вирощував фундук, мигдаль та пекан. За два місяці окупації родина виїхала з насидженого місця й перебралася до Світловодська на Кіровоградщині.

Екзотичні плоди вирощують на Кіровоградщині

Тут чоловік продовжив займатися улюбленою справою. Місцеві фермери пішли назустріч і дали гектар землі в оренду. Тож пан Валерій висадив саджанці мигдалю, які, на диво, зацвіли вже у перший рік посадки. Тож наступного року садівник має намір продавати саджанці в промислових масштабах.

Горіхи мигдалю коштують дорого, а кущі нормально переносять морозні українські зими. Проблемою є раннє зацвітання рослин. У березні в нас трапляються морозні ночі й ранки.

Хурма

Ще одною екзотичною рослиною може похвалитися кропивничанин Олександр Луньов. В його садку зростає аж 12 видів цієї культурної рослини. У нашому кліматі вирощувати подібну екзотику доволі складно. Є такі кущики на Закарпатті, а в центральній частині України пан Олександр є першопрохідцем.

Екзотичні плоди вирощують на Кіровоградщині

За 18 років копіткої праці великий урожай хурми зібрав лише цього року. Попервах укривав саджанці від морозу, а вони гинули. Спробував не робити цього, і сталося диво – почалася вегетація, як годиться.

Тепер садівник працює над тим, щоб отримати великі плоди хурми по 200 г кожен. Уже придбав відповідні сорти. Поки що продажем екзотики не займається – вирощує виключно для потреб родини. Окрім хурми, має ще азіміну та зізіфус. У колекції любителя дерев налічується 350 сортів яблунь, чимало груш, персиків, нектаринів.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.