Яке церковне свято 14 грудня і чому в цей день гарні господарі в оселі прибирають: давні традиції і прикмети

В четвер, 14 грудня віряни УПЦ згадують мучеників Феотиха, Аріана і Аполлонія. Йде 348-й день року, до новорічних свят лишається 17 днів. Іменини цього дня — в Зосими, Филимона та інших.

В четвер, 14 грудня, віряни православної української церкви відзначають день пам’яті святих мучеників Феотиха, Аріана і Аполлонія. Ці святі мешкали в Єгипті та зустріли смерть через віру в Іісуса Христа. Сталося це, коли в їхньому містечку правив імператор Діоклетіан, який був язичником і влаштовував гоніння на християн. Апполоній читав проповіді і під час гонінь тривалий час переховувався. Тортур і катувань він дуже боявся. Саме тому вимушений був заплатити гроші одному з язичників на ім’я Филимон – аби той перевдягнувся в Апполонія і в його образі приніс пожертву язичницьким ідолам. Але під час цього сталося диво — Филимон увірував в Іісуса Христа після того, як на нього зійшло Господнє осяяння.

Церковне свято 14 грудня
Церковне свято 14 грудня

Апполонію після цього випадку стало соромно, тому він покаявся і зізнався в тому, що вірує у Христа. Імператор наказав катувати християнина. А потім Апполонію відтяли голову.
Ще один святий – правитель на ім’я Аріан, який разом із іншими катував Апполонія. Але на могилах християн, яких він стратив, Аріан неочікувано зцілився від хвороби і після цього теж увірував в Іісуса Христа. В цій вірі його підтримав охоронець Феохтих. За наказом імператора їх обох вкинули до моря де віруючі і померли.

За народним календарем 14 грудня — Филимонів день, Наумів день, Наум Грамотник. В це народне свято наші предки намагались взагалі не виходити із будинку. Вони вірили в те, що саме сьогодні по землі блукають темні сили, які заплутують мандрівників та напускають лихоманки на людей. Згідно з давніми віруваннями темні сили можуть перетворюватись на тварин, тому 14 грудня до безхатніх тваринок краще не підходити.

Традиції і прикмети 14 грудня
Традиції і прикмети 14 грудня

В 14-й день грудня згідно зі стародавніми традиціями варто добре помити голову та добряче попаритись в лазні. В давнину вважали, що чисту людину навряд чи зачеплять хвороби і нечиста сила. А ще цього дня гарний господар завжди влаштовує в хаті генеральне прибирання – щоб нечисту силу усю вимісти.

Іменини 14 грудня за церковним календарем святкують Зосима, Апполон, Іпатій, Филимон та Леонід. В людей, що народились цього дня, є свій талісман — камінь сапфір. З давніх часів його вважали символом мудрості. Сапфір додавали до прикрас самі королі, щоб захистити себе від заздрощів і темних сил.

Прикмети на 14 грудня

Прогноз погоди за народними прикметами
Прогноз погоди за народними прикметами

Цього дня слід дивитись на погоду — вона підкаже, яких погодних умов очікувати найближчим майбутнім. Ось декілька найбільш цікавих із них:

  • тепла погода 14 грудня — наступного літа теж буде тепло;
  • хмари синього кольору пливуть над лісом – скоро слід очікувати на сніг;
  • якщо вітер дме в одну сторону, а хмаринки пливуть в іншу — погода невдовзі буде сніжною;
  • іній випав вночі — наступного дня піде сніжок;
  • північний вітер дме до сильного похолодання;
  • ворони каркають голосно — це до холодної погоди;
  • собаки гавкають увесь день – скоро сніг піде.

В давнину вважали, що 14 грудня не можна лаятись і вживати спиртні напої. Це може призвести до того, що людина стане алкоголіком.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.