Яке церковне свято відзначають 15 грудня і про що моляться в Стефанів день: давні звичаї

В п'ятницю, 15 грудня — йде 349-й день року. До новорічних свят лишається 16 днів. Розповідаємо, яке церковне свято за новим стилем відзначають віряни і в кого цього дня іменини.

В п’ятницю, 15 грудня, за новим церковним стилем віряни православної української церкви відзначають день пам’яті преподобного Павла Латрського. Крім того, цього дня згадують і святителя Стефана.

В народному календарі — Стефанів день. За новим церковним стилем іменини сьогодні святкують Василь, Олександр, Павло, Волимир, Годислав, Теофілія, Цезар, Тит і Степан.
Талісман людей, що народились 15 грудня — камінь гіацинт. Цей красивий мінерал користувався популярністю у давніх греків. В давнину вважали, що в чесних купців гіацинти в перснях сяють яскравіше.

Преподобний Павло Латрський
Преподобний Павло Латрський

Павло Латрський, пам’ять якого вшановують сьогодні, народився в місті Єлені. В хлопця рано помер батько, а в дорослому житті він став монахом у Візантії. В Павла був ще й рідний брат на ім’я Петро, разом з яким вони отримали освіту при монастирі святого Стефана, у Фригії. Невдовзі після цього померла матуся хлопців. Павло пішов у пастухи, але згодом вирушив до монастирю біля підніжжя гори Латр, де провів усе своє життя, відмовившись від усіх мирських радощів.

Павло молився Господу щоденно, намагався тривалий час не спати, або ж дрімав біля дерева. Такими діями він повністю віддавав себе служінню Господу. Але з часом Павло зрозумів, що таких дій недостатньо і дав обітницю мовчання. Після цього святитель оселився в печері і вживав у їжу тільки те, що йому приніс пастух. Господь нагородив Павла Латрського за його старання даром дивотворення. На острові Самос Павло побудував за своє життя цілих 2 монастирі.

Традиції дня

Стародавні традиції на 15 грудня
Стародавні традиції на 15 грудня

В 15-й день грудня продовжується Різдвяний піст. В давнину вважали, що сьогодні не можна емоційно висловлювати свої думки. Також не варто скаржитись на холод.

В день святого Стефана і Павла Латрського моляться про зцілення від різноманітних недугів. Також святих просять зміцнити їх віру. Цього дня прийнято давати милостиню нужденним, віддавати теплий одяг, а ще – робити годівниці для птахів. Щоб в новому році до оселі прийшла вдача — треба підгодовувати пташок протягом всієї зими.

А ще в давні часи на Стефана проводили обряд зміцнення Сонця. Люди вірили, що якщо вийти на подвір’я і кинути на сніг гаряче вугілля – сонечко стане сильнішим, а нечиста сила не зможе його подолати.

Предки вірили, що 15 грудня треба примиритись із тим, з ким знаходишся у сварці. А ще варто повернути усі кошти, які колись позичали.

Прикмети на цей день

Прикмети 15 грудня
Прикмети 15 грудня

На 15-й день грудня існує декілька стародавніх прикмет:

  • яка погода цього дня — таким і березень буде;
  • вітер дме з півночі — невдовзі вдарять сильні морози;
  • на дерева іній випав — наступного року можна чекати на великий врожай;
  • кіт заліз на піч — до холоднечі;
  • синички цвірінчать зрання — до лютих морозів;
  • снігу насипало цілі кучугури — влітку буде тепло, але не спекотно;
  • ворони над будинками кружляють — невдовзі буде негода;
  • снігові візерунки зранку на віконцях — весна буде ранньою і теплою;
  • снігу випало багато — наступного року трави буде теж багато і врожаї великі.

В стародавні часи казали: «Студено на Стефана так, що птахи на льоту замерзають”.

Нові статті

Схожі статті

Квашена капуста вийде хрумкою та смачною: перевірений рецепт за 30 хвилин – додайте в банку ось це

Осінь – сезон для приготування смачної та хрумкої квашеної капусти. Для приготування страви достатньо буде лише 30 хвилин вільного часу. Бродіння займе ще 3 дні.

44-річна Соломія Вітвіцька показала всім на “1+1”, як її змінило нещодавнє весілля: жінка-мрія (Фото)

Соломія Вітвіцька світиться від щастя, перебуваючи у стосунках із Олексієм Ситайлом і нещодавно пара відгуляла весілля - телеведуча показала, як вона виглядає після цієї події.

2 зведених сестри по татові і по мамі: Віталій Козловський вперше розкрив правду про своє сімейне положення

Віталій Козловський завжди відвертий зі своєю аудиторію, тож цього разу він не робив виключення та розкрив факт, який приголомшив всіх - чи знали ви, що співак має двох зведених сестер?

Зірка “Х-фактора” Аіда Ніколайчук показала, як працює її чоловік-каскадер: ви таке тільки в кіно бачили

Переможниця популярного українського шоу "Х-Фактор" Аіда Ніколайчук нещодавно розповідала, що вийшла заміж за каскадера з Голлівуду. В Stories співачка поділилася кадрами із роботи коханого.