Яке церковне свято 24 грудня – всі традиції, забобони, прикмети та кому молитися на Святий Вечір

24 грудня 2023 року припадає на неділю. В православному календарі, після переходу на новоюліанський, у цей день святкується Святвечір. Детальніше про цей день читайте далі у статті.

Яке церковне свято 24 грудня

Святий вечір – це, буквально, урочиста вечеря перед святом народження Христа, що ми називаємо Різдвом. За давніми традиціями, що українці дотримуються століттями, у Святвечір на столі мають стояти 12 пісних страв, головною з яких є кутя. Зазвичай на столі поряд з кутею стоять борщ, голубці, риба, грибні страви, вареники та узвар – компот із сухофруктів. Рецепти всіх цих страв та багатьох інших пісних частувань ви зможете знайти на сайті Один Факт.

Яке церковне свято 24 грудня: традиції, заборони та прикмети на Святий Вечір
Яке церковне свято 24 грудня: традиції, заборони та прикмети на Святий Вечір

Народні прикмети 24 грудня

  • Якщо в цей день випав сніг – варто очікувати на добрі новини;
  • ясна погода 24 грудня віщує багатий урожай влітку;
  • якщо в цей день ви застали заметіль – бджоли дадуть багато меду наступного року;
  • погода без хмар – восени буде багато грибів;
  • відлига пророкує поганий урожай наступного року;
  • зоряне небо на Святвечір указує на те, що поля плідно вродять.

Що не можна робити на Святвечір, 24 грудня

Наші предки старалися не їсти до сходу першої зорі, вийнятки були лише для дітей, вагітних, літніх або хворих людей. Також вважалося поганою прикметою зустрічати Святий Вечір, одягнувшись у чорне. В цей день, як і будь-який інщий день посту, заборонено лаятися, лихословити та піддаватися спокусам. У цей день також заборонені будь-які хатні справи, окрім готування страв на вечерю.

Традиції на Святвечір, 24 грудня

Як тільки на вечірньому небі замайорить перша зірка – вся родина має зібратися за столом, на якому вже виставлені 12 пісних страв. Розпочиналася вечеря завжди з куті – починаючи з найстаршого члена родини, всі з’їдають хоча б по ложці куті, поминаючи предків. Закінчують Святий Вечір також споживанням куті.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.