Озеру на Кіровоградщині приписують містичні властивості: нікому не вдалося виміряти дно Берестуватого

Неподалік міста Знам'янки, що на Кіровоградщині, розпочинається Чорний ліс. Він має чимало загадкових місць. Одним із таких є озеро Берестувате. Місцеві твердять, що воно не має дна.

Всі спроби виміряти глибину озера Берестувате, що у Знам’янці Кропивницького району, завершилися пшиком. Мотузки, опущені у воду, загадковим чином обривалися. Водолази, які намагалися зануритися у воду, стикалися з незрозумілими перешкодами й змушені були повертатися на поверхню ні з чим.

Озеро Берестувате не має дна

Один із таких сміливців залишився в озері назавжди. Його тіло так і не було знайдено. Подейкують, що в озерній воді водяться русалки, які несуть загрозу кожному, хто порушить їхній спокій.

Сторож на базі частенько розповідав, що чув ночами жіночі крики, сміх й стогони. А згодом і сам безслідно зник. Й досі шокує історія знам’янських студентів. У червні 1970 року 13 юнаків та дівчат прийшли на берег Берестуватого, щоб провести обряд і втрапити у потойбіччя.

Озеро Берестувате не має дна

Що сталося тієї жахливої ночі, ніхто ніколи не дізнається. Молодь уранці знайшли мертвою. Жодних слідів насильницької смерті виявлено не було. У всіх студентів причиною смерті була зупинка серця.

Ще однією незрозумілою особливістю таємничого озера є плавучі острівці. Вони рухаються по водній поверхні, змінюючи розташування зі швидкістю 5 кілометрів на рік. Перебувати довго біля цього містичного озера не наважується ніхто, оскільки все може закінчитися доволі сумно.

Озеро Берестувате не має дна

Серед робіт відомого картографа Гійома Левассера де Боплана є чимало карт України. Знайшли й фрагмент Чорного лісу з озером Берестуватим. Мапа має приписочку “таємничий світ”. Те, що на ній зображено, не збігається з офіційною картою, датованою 1650 роком, яка й досі зберігається у Стокгольмі.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.