Почесні донори України: які пільги та доплати пропонує держава за добру справу і яка надбавка до пенсії

Почесний донор — є така професія. Точніше – статус, за який українці можуть отримувати додаткові переваги. "Один Факт" розповість, які пільги та надбавки отримують в Україні донори з таким статусом.

Деякі категорії громадян в Україні можуть отримувати соціальні пільги та пенсійні доплатидоплат до пенсії. До цієї категорії належать і почесні донори. На які ж пільги можуть розраховувати люди з таким статусом — розповідає “Один Факт”.

Почесний донор України: пільги, надбавки, грошові виплати
Почесний донор України: пільги, надбавки, грошові виплати

Статус “Почесний Донор” присвоюють, коли людина здала:

  • 40 максимально припустимих разових доз крові;
  • 60 разових максимально припустимих доз крові.

Якщо донорство було змішаним (мала місце донація і крові, і плазми) – кількість разів донації підраховується за тим же принципом, що і під час присвоєння статусу почесного Донора. а саме: одна здача цільної крові дорівнюється двом здачам плазми.

Діюче законодавство України передбачає, що наразі особи зі статусом “Почесний Донор” отримують доплату до пенсії у розмірі 292 гривні. можуть отримувати доплату до пенсії у розмірі 292 гривні. Окрім цього почесний донор отримує право на безкоштовні послуги:

  • протезування зубів;
  • безкоштовне забезпечення донорською кров’ю у разі необхідності та задля лікування;
  • купівля протезів та протезно-ортопедичних виробів за пільговими цінами;
  • медичних препаратів за пільговою вартістю.

Почесним донорам надається щорічна відпустка в зручний для них час. Ця відпустка – оплачувана.

Безоплатність доз крові означає, що донор здає її добровільно і без отримання фінансової компенсації від родичів пацієнта або ж його самого. В день здачі крові донору надають офіційний вихідний, тому що його організму потрібен час для відновлення. В касах центру крові він після донації отримує грошову компенсацію за харчування. Але ці гроші не є оплатою за сдачу крові.

Статус Почесного Донора підтверджують спеціальним посвідченням і нагрудним знаком. Отримати їх можливо, якщо звернутись до центру прийому крові і подати відповідну заяву. Також до неї варто прикласти копії документа, що посвідчує особу донора і донорське посвідчення.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.