Не тільки тому, що щасливі і дружелюбні: вчені з’ясували, чому собаки так полюбляють виляти хвостами

Виляти хвостиком — це так по-собачому! Саме хвіст пухнастого друга є індикатором його щастя, дружелюбності і… дечого ще. Читайте на сайті "Один Факт" роз'яснення вчених про причини виляння хвостиком.

Вважається, що собачки виляють хвостиком тому, що хочуть продемонструвати своє щастя і дружелюбність по відношенню до людини і господаря. Нещодавно вчені провели дослідження і з’ясували, що фактор щастя не є головним критерієм, що змушує собак виляти хвостом. Є й більш вагомі причини.

Чому собаки виляють хвостами: висновок вчених
Чому собаки виляють хвостами: висновок вчених

На думку дослідників — така поведінка собак обумовлена… процесом одомашнення. Пухнасті вихованці таким чином – через вихляння хвостиком, намагалися сподобатись своїм власникам.

Вчені розповідають, що людині вдалось одомашнити собак приблизно між 15 000 і 50 000 тому. В результаті цього між двома видами встановився міцний зв’язок.

Нове дослідження стосовно собак та людей, яке ініціювали вчені — стосувалось поведінки пухнастих улюбленців, а саме причин, через які вони виляють хвостом.

Автори дослідження, вивчивши усі нюанси, зробили наступні висновки: собаки навчилися активно виляти хвостиками під час активного одомашнення оскільки саме така поведінка вважалася людям привабливою і вони відносилися до тваринок з більшою увагою.

Махання хвостиком може бути різним і зустрічається в собак повсюдно. Власники пухнастих улюбленців часто орієнтуються саме на хвіст, як на індикатор настрою собаки і його самопочуття. Донедавна залишалось незрозумілим, чому в собак розвинулася навичка махання хвостом. Однак тепер дослідники готові оприлюднити декілька теорій щодо собачого виляння хвостом.

Співавтор дослідження Тейлор Херш з Інституту психолінгвістики Макса Планка з Нідерландів наголосив на тому, що повернутись в минуле сучасній людині неможливо. І тому задля дослідження умов появи звички виляння хвостом у собак, треба вивчати їх поведінку в тандемі саме з людиною.

    Собаки виляють хвостиком, щоб звернути на себе увагу людейСобаки виляють хвостиком, щоб звернути на себе увагу людей

Згідно з результатами спостережень, цуценята, вирощені вручну – виляють своїм хвостиком набагато частіше, аніж вирощені вовченята. Ще один цікавий момент стосується напрямку виляння. Якщо собака бачить господаря чи хоче висловити позитивні емоції, то виляє хвостиком вправо. Якщо ж сталось щось неприємне (наприклад, господар десь уходить) — хвіст пухнастика рухається вліво.

Втім, в деяких вчених є з цього приводу інша думка. Перший автор дослідження Сільвія Леонетті вказує на те, що ритмічне виляння хвостом може пов’язуватися з несвідомим вибором людини. адже нас, людей, приваблюють ритмічні стимули, які можуть послужити тригером для розвитку поведінки в тваринок.

Більшість науковців погодились із результатами цього дослідження. Вони згодні з тим, що собаки могли освоїти навички задля комунікації із людьми. До того ж, люди часто дратуються, якщо собака привертає увагу до себе гучним гавкотом. А ось виляння хвостиком, навпаки, дуже їм подобається.

 

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.