Про долю дідуся Панаса з “На добраніч, діти” можна знімати серіал: зростав у комуні та змінив прізвище

Українські дітлахи наприкінці ХХ сторіччя засинали під телепередачу "На добраніч, діти". Дідусь Панас щодня розповідав цікаву казочку на ніч. Доля актору випала нестандартна.

Мало кому тоді було відоме справжнє ім’я актора, який зображав дідуся Панаса в телевізорі. Але дітлахи зачудовано слухали його оповідки: “Вмощуйтеся зручненько та слухайте уважненько…”

За життя чоловік мав ім’я Петро Юхимович Вескляров. Хоча під час народження отримав зовсім інше – Пінхас Хаймович Вескляр. Народився майбутній актор в 1911 році в Тальному на Черкащині.

Як склалася доля дідуся Панаса

Його батьки мешкали в комуні Здобуток на околиці міста. Двоповерховий будинок неподалік Козаченкової Балки заселили кількома родинами. Кожна сім’я мала окрему кімнату, а харчувалися всі гуртом у їдальні. При комуні функціонував дитячий садочок, а через якийсь час усі роз’їхалися.

Петро грав у Тальнівському драмгуртку. Там його помітили черкаські актори й запросили до себе. У Черкасах молодик грав до початку Другої Світової. Після вторгнення німців потрапив до військового театру. А згодом опинився в оточенні та у фільтраційному таборі.

Щоб приховати єврейське походження, Петро назвався Вескляровим, то його не розстріляли. За першої ж нагоди втік звідти й дістався Києва, який уже було окуповано німцями. Працював на залізниці, а після роботи вів театральний гурток.

Після приходу радянської армії актора відправляють до театру в Луцьк, де він працював до 1959 року. Петра Юхимовича часто запрошували зніматися у фільмах. Та коли актор перебрався до Києва й приміряв на себе образ дідуся Панаса, його перестали знімати, бо глядачі асоціювали актора виключно з цією роллю.

Як склалася доля дідуся Панаса

Ще однією перепоною до знімань у кіно стала україномовність Весклярова. Він абсолютно не міг говорити російською мовою, тож його доводилося переозвучувати іншим акторам.

У 70-их роках актора у вишиванці звинуватили в націоналізмі й хотіли замінити іншим дідусем. Та обурені телеглядачі закидали Хрещатик, 26, гнівними листами, тож довелося відмовитися від цієї ідеї.

Врешті Петра Юхимовича таки звільнили з дитячої програми. Ходять чутки, що дідусь Панас сказав у прямому ефірі фразу: “Ось така, х…ня, малята”, після чого його телевізійна кар’єра закінчилася. Та запису, який би підтвердив це припущення, не збереглося, тому сказати напевно, чи так було насправді, неможливо.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.